Půl roku s Warrenem

Petr Bartoš | 13. 5. 2020 | Vstoupit do diskuze

Investiční aplikace Warren byla spuštěna na loňské SMC, ovšem hovory o ní stále neutichají. Co první půlrok s Warrenem přinesl a jaké novinky se chystají, pro nás shrnul Petr Bartoš.

Půl roku s Warrenem

Petře, Warren nyní běží zhruba půl roku, jak zpětně start aplikace hodnotíte?
V konečném součtu spuštění Warrena hodnotím pozitivně. Zpětné vazby od lidí, kteří ho aktivně používají, jsou velmi dobré. Podařilo se nám trefit to správné poradcovo „přemýšlení“, když klientovi navrhuje portfolio. Uživatelé tedy nemají pocit, že s Warrenem zápasí, ale že s ním skutečně spolupracují. Což je skvělé, to jsme chtěli.

Už míň skvělý je fakt, že jsme trochu podcenili velikost změny, kterou Warren přináší, oproti staré aplikaci na investiční poradenství. Bez ohledu na velký počet seminářů a workshopů k Warrenovi je pro řadu uživatelů ta vstupní bariéra stále celkem vysoká.

Co jsou ty nejzásadnější změny? Proč jste k nim vůbec sáhli a nenechali věci tak, jak byly?
Nechat věci tak, jak byly, se nedalo. Kromě změny uživatelského rozhraní, barviček a podobných záležitostí jsme úplně změnili právě to vnitřní „přemýšlení“ aplikace, princip, jakým k tvorbě portfolií přistupujeme, a to si vyžádalo i změnu aplikace jako takové.

Tohle mi zní trochu obecně a vlastně mi to nic moc neříká. Můžete uvést nějaký příklad, v čem ta změna spočívá?
Když jsme těch cca 8 let zpátky tvořili starou aplikaci na investiční poradenství, primárním cílem bylo udělat něco, co splní legislativní požadavky, které investiční poradenství klade. Něco, co nám vůbec umožní poradenství dělat (ne pouze zprostředkovávat). To se nám sice povedlo a kontroloři ČNB byli s aplikací happy, ale pro poradce byla nepochopitelná, chtěla po nich „divné“ věci a uživatelé se s ní spíše prali.

Když jsme začali tvořit Warrena, tak jsme tohle úplně otočili a na prvním místě byly otázky typu „Co potřebuje poradce, když tvoří portfolio?“ či „Jak poradce nad tvorbou portfolia přemýšlí?“ A teprve když jsme měli implementovány odpovědi na tyto otázky, tak jsme do výsledku zadrátovali všechny ty legislativní věci. Takže ta změna byla: přístup uživatele na prvním místě a „kluci z ČNB“ až pak.

Řekněme tedy, že jsem poradkyně, která zatím Warrena nepoužívá a není úplně rozhodnutá, jestli s ním chce začít. Proč bych mu měla dát šanci?
Zaprvé výrazná administrativní úspora. Warren ruší hned dva papírové dokumenty – Investiční dotazník (který je součástí Warrena) a především Předávací protokol (ten jsme zrušili úplně).

Za druhé profesionální obchodní výstup na pár kliků, který ušetří mraky počítání a modelování, protože vše udělá za vás. Výstup obsahuje informace jak o celkovém portfoliu, tak o jednotlivých investičních nástrojích včetně zhodnocení za poslední roky, TER, volatility atd. A pokud chcete klientovi udělat „jen“ report již existujícího portfolia, tak vám Warren spočítá zhodnocení vašeho portfolia jak v absolutních číslech, tak jako p. a. (a to včetně pravidelných investic), od obchodních partnerů stáhne data o všech nákupech a odkupech, a ukáže tedy reálný vývoj majetku klienta atd.

No a za třetí vám pomůže vytvořit celá portfolia a ušetřit mraky času – ať už použitím vašich vlastních šablon fondů, či Investicí v kostce, které jsou integrální součástí Warrena. Pokud jste tedy například manažer či franšízant, který je postaven před úkol naučit nováčka portfolia tvořit, víte, že se na Warrena můžete spolehnout a že nováček „nic nepokazí“.

Plány do budoucna

Dobře, tak se vám podařilo mě o skvělosti Warrena přesvědčit. Co ale bude dál? Na co se můžu těšit do budoucna?
Tím, že Warrena používá stále více lidí a my tak máme k dispozici více zpětných vazeb, samozřejmě Warrena dále „tuníme“ a společně s investičními analytiky do něj přidáváme vychytávky a věci, které přináší každodenní praxe s klienty.

Kromě těchto operativních úprav se pak v nejbližší době chystá spuštění možnosti potvrdit Warrena v Anakinovi a nejen v mojePartners, jak je to nyní. A podpis bude samozřejmě tzv. „e-podpis“, takže půjde udělat na jakémkoliv dotykovém zařízení.

Dalším a fakt obrovským milníkem bude online sjednání investičních smluv, které ušetří další administrativu a Warrena nakopne zas ještě o level výše.

Jak mám rozumět online sjednání? Jak to bude fungovat?
Dnes, když poradce připraví portfolio a klient mu ho odsouhlasí, je stále nutné použít FiPové formuláře či (nedej bože) papírové smlouvy a sjednané produkty udělat separátně.

Toto se úplně změní. S obchodními partnery máme domluvené, že pokud klient v mojePartners či Anakinovi schválí Warrena, pokyn pro založení smluv předáme obchodním partnerům elektronicky, a schválením portfolia tedy klient vlastně rovnou smlouvy „podepíše“. Tím pádem bude Warren to jediné, co poradce bude muset použít. Žádné další formuláře, žádná eSLka, pošta a podobné věci. Administrativa nula, veškerá energie poradce nasměrována pouze na tvorbu portfolia a jeho prodej.

To zní fakt dobře. Kdy to plánujete rozjet a s kterými partnery?
Na konci března by měla startovat naše PISka, Trigea a Amundi, později se přidá i Conseq a AXA. Termíny samozřejmě záleží primárně na připravenosti obchodních partnerů, ale vše je domluvené, tak to snad klapne. Držte palce.

Určitě budu. Chtěl byste na závěr vzkázat něco lidem, kteří si k Warrenovi zatím cestu nenašli?
Jasně, že chtěl. Klasické FiPové: „Kdo jednou zkusil, nechce nikdy jinak!“

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: