Rok 2023 očima judistky Renči Zachové

27. 12. 2023 | Vstoupit do diskuze

Rok před olympijskými hrami je pro každého profesionálního sportovce velkou zkouškou nervů během tvrdé, nekončící přípravy. Cílem je jak kvalifikovat se na hry, tak především na nich poté předvést to nejlepší, co je v silách daného atleta. A judistka Renča Zachová, kterou Partners sponzorují, letos opravdu dřela pot i slzy. Přečtěte si, jak právě končící rok vypadal z pohledu 23leté rodačky z Českých Budějovic.

Rok 2023 očima judistky Renči Zachové

Rok 2023 pro mě nebyl jednoduchý, ale jaký rok jednoduchý byl, že? 😊 Jako každý rok jsme začali mezinárodním soustředěním v rakouském Mittersillu. Hned na začátku roku se mi povedlo získat 7. místo na GS v Tel Avivu.

Před MS jsme se zúčastnili soustředění v Japonsku, tenhle rok jsem tam nakonec byla čtyřikrát, protože je to velice důležitou součástí přípravy. Je zde velký objem randori (cvičný boj) a také velmi kvalitní soupeřky. Na mistrovství světa se mi tenhle rok bohužel nedařilo a byla jsem vyřazena v prvním kole. Ale tak to občas bývá a já se soustředila na další cestu.

V polovině června začal olympijský cyklus - 1. rok kvalifikace do olympiády a závody, na kterých se startovalo, už zůstávaly bodově 100%. A přesně tady to začalo, pralo se mi tam opravdu dobře, a i když chybělo opravdu málo, abych se dostala do finále a pak i abych získala medaili, oba tyto zápasy jsem nakonec prohrála a skončila tak, na ne úplně populárním pátém místě. Ale byl to můj zápas o bronz po dlouhé době, a tak i ze svého výkonu jsem měla radost.

Poté jsme opět absolvovali kemp v Japonsku a připravili se na Masters (turnaj mistrů, kde může startovat pouze 36 nejlepších ze světového rankingu). Masters je pro každého judistu opravdu výjimečný turnaj. Porazila jsem zde 3 soupeřky z první desítky světového žebříčku a v zápase o bronz jsem prohrála s mým idolem z Francie Clarisse Agbegnenouovou (zlatá a stříbrná z OH, šestinásobná vítězka MS, pětinásobná vítězka ME). Byl to pro mě krásný zážitek, i když jsem den zakončila bez medaile, byla jsem na naši odvedenou práci pyšná (s trenérem J. Štěpánem).

Na konci roku jsem obsadila ještě páté místo na GS Abu Dhabí a zúčastnila se dvou delších soustředění v Japonsku. Před Vánoci ještě pojedeme na kondiční soustředění na běžky. Byl to velice náročný, ale krásný rok. A já pevně věřím, že ten příští, olympijský bude ještě lepší.

#stepbystep#OHParis2024#

Foto: archiv Renaty Zachové

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: