Situace spotřebitelů je stále obtížná, ale již prosvítá světlo naděje

Zuzana Fendrychová | 15. 6. 2023 | Vstoupit do diskuze

Souhrnná data výzkumné agentury IPSOS z prvního čtvrtletí roku říkají, že celkovou ekonomickou situaci a vlastní finanční poměry vnímají čeští spotřebitelé stále pod celosvětovým průměrem. Oproti konci předchozího roku se ale změnila důvěra ve vývoj v příštích měsících.

Situace spotřebitelů je stále obtížná, ale již prosvítá světlo naděje

Stále vysoká inflace

Meziroční míra inflace dosáhla v březnu 2023 hodnoty 15,0 % (v květnu již byla celková inflace na hodnotě 11,6 %). Ceny se nejvíce zvyšovaly v kategorii potravin a energií. Naopak ceny pohonných hmot v prvním čtvrtletí meziročně klesy, což způsobily nízké ceny benzínu a nafty.

Reálné příjmy se tenčí, domácnosti sahají do úspor  

Vysoká míra inflace negativně dopadá na reálné příjmy domácností, zejména domácnosti zaměstnanců. A ačkoliv nominální mzdy rostly, stále pokračoval pokles reálných mezd. S tím je spojený i pokles reálné hodnoty vkladů domácností v bankách, který začal v lednu 2022, a od března 2022 klesá i nominální hodnota netermínovaných vkladů. Domácnosti zaměstnanců tak kompenzují pokles svých reálných příjmů čerpáním úspor. „Úspory jsou důležitou finanční rezervou pro nepředvídatelné události, jako jsou zdravotní problémy, nečekané výdaje nebo ztráta zaměstnání. Pokud se domácnosti zbavují svých úspor kvůli snížení příjmů, mohou se stát zranitelnými právě v situacích, na které je rezerva určená,“ říká poradce Ondřej Souhrada, European Financial Advisor.   

Téměř 1 z 5 domácností bez finančních rezerv

20 % domácností v produktivním věku přitom nemá vůbec žádnou finanční rezervu pro případ neočekávaných výdajů či ztráty příjmu! Více než polovina domácností má v bankách uloženou rezervu menší než 3 měsíční příjmy; pro tyto domácnosti je pak obtížné vyjít se svými příjmy.

Maloobchodní tržby stále klesají

Kvůli poklesu reálných příjmů kupují domácnosti stále menší objem výrobků a služeb.  Reálná výše maloobchodních tržeb klesá od dubna 2022. Čerstvá data ČSÚ ukazují, že meziročně se maloobchodní tržby v dubnu snížily reálně o 7,7 %.

Nezaměstnanosti se nebojíme, obáváme se ale menšího pohodlí   

Alespoň důvěra v udržení zaměstnání je v České republice nad světovým průměrem.  Pro průměrnou domácnost je strach z chudoby spíše stále „jen“ strachem ze snížení stávajícího komfortu, obavami z upadnutí do situace hmotné nouze Češi obecně netrpí.Pro udržení životního standardu by domácnosti měly revidovat své výdaje a snažit se snížit náklady tam, kde je to možné. To může zahrnovat vyhledávání cenově výhodnějších alternativ, omezení nepodstatných výdajů anebo plánování financí s ohledem na priority. Z hlediska příjmů je vhodné hledat jinou práci s vyšším platem nebo investovat do svého osobního rozvoje a zlepšování schopností, což může vést k nabídkám s vyšším ohodnocením na trhu práce,“ dodává Ondřej Souhrada.

Data vyplynula z výzkumu agentury Ipsos mezi 1 000 respondenty ve věku od 18 do 65 let.

Zdroj: IPSOS

0

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: