Co má společného prvoligový hráč Martin Zeman s poradcem Zdeňkem Šimkem?

Lucie Weissová | 7. 6. 2018 | Vstoupit do diskuze

Mimo Českou republiku působil na klubové úrovni v Rakousku, Švýcarsku a na Slovensku. Nyní fotbalový záložník Martin Zeman slaví pohár mistra s Viktorií Plzeň. Kromě úspěchu ale okusil i opak. Ví, co s sebou přináší peníze i jejich rozhazování. A díky svému finančnímu poradci Zdeňku Šimkovi (M3) už také ví, proč je lepší raději je zhodnocovat.

Co má společného prvoligový hráč Martin Zeman s poradcem Zdeňkem Šimkem?

Martine, přál jste si být profesionálním fotbalistou už odmala?
Přesně tak, chtěl jsem hrát fotbal na nejvyšší úrovni, a to i v zahraničí. Liga mistrů byla vždy můj sen, zatím jsem však hrál jen předkola. Myslím si, že mám splněno tak z půlky.

Co jste kvůli vašemu snu musel obětovat?
Bylo to těžké ve spousta věcech. Pokud se fotbalu chcete věnovat naplno, něco vás to stojí – například nulové volno o víkendech. Zatímco ostatní kluci chodí na diskotéky, vy jedete na turnaj nebo na zápas. V životě jsem vsadil na jednu kartu a tomu podřídil veškerý čas. Také kamarády mám především z fotbalového prostředí.

Tím, že pocházím z Tábora, na mě často doléhala samota. Sám někde v Praze na intru, kde znáte prakticky jen kluky, s nimiž hrajete. Dalo mi to velkou školu do života, ale ničeho nelituji.

Kdy přišel první lepší kontrakt?
Úplně první kontrakt jsem dostal ještě v dorostu ve Spartě. Lepší pak přišel, když jsem se přes dorosty a béčko dostal do áčka. Nebylo to hned a stojí za tím velká dřina.

Jak jste v tu dobu přistupoval k penězům?
Vyrůstal jsem v dobrých podmínkách, ale na rozhazování to nebylo. Když jsem pak začal hrát za áčko, tak už to byla jiná kapitola. Kluci jezdí v pěkných autech, chodí hezky oblékaní. A vy tam chcete také zapadnout. Užíval jsem si všechno. Pozornost lidí, že jsem byl ve Spartě, měl jsem peníze…ale časem to přerostlo, užíval jsem si až moc.

Kdybyste se dnes mohl vrátit zpátky, udělal byste věci jinak?
Ve svém životě jsem doposud zažil všechno. Vrchol, kdy máte úspěch, peníze, ale také pád, kdy se vám nedaří sportovně, s čímž souvisí i osobní život. Poznal jsem i cestu zpátky nahoru, která není jednoduchá a teď si vážím toho, že se mi znova daří. Neměnil bych.

A co se týká financí?
Nekupoval bych si třeba auto. Přesto nelituji, byl to můj sen. Když se postupně dostáváte nahoru, zjistíte, že to všechno můžete mít a nekoukáte kolem, co by se mohlo stát. Prostě do toho jdete. Teď vím, že jsem si za ty peníze mohl koupit např. byt.

Jak vnímáte peníze dnes?
Dnes si těch peněz vážím, jsem rád, že si je vydělávám. Přemýšlím jinak – díky svému poradci Zdeňku Šimkovi. Fotbal nebudu hrát věčně a jednou prostě přijde den, kdy se ráno probudím a už na ten fotbal nepůjdu. Přemýšlím, jak s penězi naložit, aby mi vydělávaly do budoucna, abych se postaral o děti i domácnost.

Se Zdeňkem spolupracujete zatím krátce, ale kdybyste měl spolupráci shrnout – co vám přináší, čeho si nejvíce ceníte?
Je super, že někomu můžete zavolat a poprosit ho o radu. Jedná se o osobní vztah založený na důvěře. Líbí se mi budoucnost těch peněz – zhodnocení, vidina renty. Už je mi líto utrácet za věci, které mám a nepotřebuji. A když máte děti, tak ty vám ani rozhazovat nedovolí.

Co byste doporučil začínajícím sportovcům, kteří podepsali kontrakt a dostali své „první“ peníze?
Říká se, že první peníze se mají utratit. S tím naprosto souhlasím. Na druhou stranu je potřeba dávat pozor, aby se z toho nestal zvyk. Musíte tvořit rezervy – peníze totiž nebudete dostávat pořád. Doporučil bych jim, ať se nad vším zamyslí. Přestože nevydělávají miliony, můžou se zabezpečit tak, aby po ukončení sportu mohli nadále fungovat.

10

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: