Tomáš Lerch: Jinde není tráva zelenější

Markéta Daxnerová | 27. 8. 2017 | Vstoupit do diskuze

„Před deseti lety jsem byl mladý a neskutečně naivní. Skutečně jsem si myslel, že budu Partnerem a nejpozději ve třiceti rentiérem,“ říká o sobě Tomáš Lerch. Dnes je prý výrazně zodpovědnější, pokornější, disciplinovanější a vede jednu z nejúspěšnějších VIP Consulting Office. Co ho na tom baví a k čemu ho dovedla dcera?

V Partners působíte už 10 let. Co vás sem přivedlo?
Začalo to tím, že byl na pohovoru jeden můj kamarád, který tam neuspěl, ale dal na mě doporučení. A na základě toho jsem se dostal na pohovor. Šel jsem tam tehdy s velkým despektem, protože jsem začínal v branži již v roce 2006 v OVB, se kterou měla naše rodina velmi negativní zkušenosti. Můj názor tehdy byl, že všichni finanční poradci jsou šmejdi a okrádají lidi. Na pohovoru jsem ovšem zjistil, že to není až tak o značce, ale o lidech. Na Info jsem šel už s tím, že jediná cesta, jak změnit náhled na finanční poradenství je, aby ho přestali dělat již zmínění šmejdi, a začali ho dělat poctiví a ambiciózní lidé, kteří chtějí svojí prací skutečně někomu pomoct a něco dosáhnout. Navíc se ukázalo, že bude podnikání lepší cesta k dosažení svých osobních cílů, než zaměstnání. Když o rok později vznikali Partners, tak i když jsme si rizika přechodu do jiné společnosti uvědomovali a věděli jsme, že to nebude vůbec jednoduché, tak nebylo co řešit. Na jedné misce vah byla vize a morální hodnoty a na druhé „zázemí“ společnosti OVB a něco málo provizí, které měly být vyplaceny. Důvody proč jsem v Partners se nezměnily – jsou to vize a morální hodnoty.

Co jste dělal před začátkem své kariéry ve financích?
Studoval jsem matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Měl jsem slibně rozjetou akademickou kariéru – vydal jsem skripta, učil jsem na ekonomicko-správní fakultě a vše nasvědčovalo tomu, že se dlouhodobě uchytím v akademické sféře. Teprve koncem studia jsem si uvědomil, že to nebude ta správná cesta k dlouhodobému zabezpečení rodiny a začal uvažovat o jiném směru. A přesně v ten moment přišel telefonát s pozvánkou na přijímací pohovor.

Co považujete za nejzásadnější moment své kariéry v Partners?
Jednoznačně narození dcery, která se stala katalyzátorem mojí naprosté změny přístupu k podnikání. Byl jsem manažer, kterého přestaly bavit nábory a zaškolování nováčků, protože jsem měl pocit, že spíš vychovávám nedospělé děti, než někoho učím podnikat. Bylo mi třicet, měl jsem doma čerstvě narozenou dceru a najednou jsem si s těmi dvacetiletými studenty neměl co říct. Naprosto jsem nechápal, že někdo nepotřebuje pracovat. Moje frustrace a vyhoření dokonce došly tak daleko, že jsem začal přemýšlet, jestli za to částečně nemůžou i Partners a poprvé v životě jsem začal uvažovat o změně dresu. Naštěstí jsem si konkurenci skutečně obešel a zjistil jsem, že nikde není tráva zelenější a lepší zázemí než Partners mi skutečně nikdo neposkytne. Nakonec jsem o tom začal diskutovat s Alešem Plchem a Honzou Krejčiříkem a našli jsme cestu VIP CO. A to je strategie podnikání, která mi sedí, a jsem v ní šťastný. Dokonce mám občas pocit, že teprve teď začínám chápat o čem je podnikání a na manažerské pozici jsem si na podnikání jen hrál.

Co spolupráci s Partners nejvíce oceňujete?
Mezilidské vztahy. Všichni táhneme za jeden provaz a snažíme si vzájemně vyjít vstříc. A to nejen ve vtazích v rámci kanceláří, nebo ředitelství, ale i vůči centrále. To samé platí i napříč strukturami. Neznamená to samozřejmě, že by v mezilidských vztazích vždy svítilo sluníčko, naopak to znamená hlavně to, že když už vznikne nějaký spor nebo problém, tak je možné si ho narovinu vyříkat. Problémy se řeší a nezametají pod koberec, každý se snaží pochopit ty ostatní a hledat win-win řešení místo hraní si na vlastním písečku. Tato týmovost z nás dělá to, co jsme a co nás odlišuje.

Jaký je rozdíl mezi vámi před deseti lety a dnes?
Před deseti lety jsem byl mladý a neskutečně naivní. Skutečně jsem si myslel, že budu Partnerem a nejpozději ve třiceti rentiérem. Práci s klienty jsem považoval za nutné zlo a práci s nováčky jsem bral spíše jako hru a vůbec jsem si neuvědomoval, jak velký vliv na lidi v našem okolí můžeme mít – jak pozitivní, tak negativní. Dnes jsem výrazně zodpovědnější, pokornější a disciplinovanější. Zároveň se mi změnily životní priority. Už nechci vybudovat obrovský byznys, být milionářem a leštit si na tom ego, ale chci mít šťastnou, zabezpečenou rodinu, na kterou mám čas a která mě zná i jinak, než z fotky. To je hlavní důvod, proč si dnes výrazně více vážím svého času a snažím se pracovat méně, ale efektivněji. Ať už ve spolupráci s asistentkou a mým týmem, tak v lepší strategii práce s klientským kmenem.

Co nejzajímavějšího jste s Partners zažil?
Zažil jsem toho s Partners již opravdu hodně a myslím, že spousta těch zážitků je takových, že je běžný člověk asi nemá šanci zažít. Ať už se jednalo o různé cesty do zahraničí, konference, akce nebo i týmové porady nebo některá jednání s klienty nebo uchazeči na pohovoru. Je zajímavé potkávat nové lidi z různých oborů a tím si rozšiřovat svůj pohled na svět. Přesto je jeden okamžik, který asi nikdy nezapomenu, a to firewalking na jednom školení v Plzni. Projít se několik metrů po žhavém uhlí byl zážitek, kdy jsem skutečně překonal hranici toho, co jsem považoval za možné.

Kde se vidíte za dalších deset let?
Vzhledem k tomu, že jsem se před deseti lety viděl za deset let jako Partner a rentiér a dnes jsem úplně jinde, tak mi přijde, že prognózovat něco takového je naprostý nesmysl. Podobně jako když ČNB prognózuje inflaci, nebo jako když ekonomové předvídají vývoj ekonomiky. Takže stanovit na tak dlouho dopředu cíl, je dost obtížné. Je lepší se zamyslet nad cestou, po které půjdu. Nevím, jestli budu stále podnikat, nevím, jestli budu ve finančním oboru a stejně tak nevím, jestli budu v Partners a jestli vůbec budu. To, co ale vím s jistotou, že těmi dalšími deseti lety chci kráčet jako morálně neflexibilní, pokorný člověk s ambicí změnit sebe, svoji rodinu a svět k lepšímu.

16

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: