2015: Změny u IŽP, Partners jsou již připraveni

Simona Mrázková | 2. 10. 2014 | Vstoupit do diskuze

S koncem roku přichází klíčová událost – změna daňových zákonů a jejich dopad na životní pojištění. Téma se dotýká vše poradců Partners. Co se změní? Čtěte v rozhovoru s Vlaďkou CISARZOVOU, Stanislavem HOLEŠEM, Pavlem KREJČÍKEM a Lukášem ŠKOPKEM.

Stando, zeptám se nejprve Tebe jako právníka – co se to vlastně nyní řeší v Parlamentu?

Stanislav Holeš: Ministerstvo financí ČR předložilo Vládě ČR návrh novely Zákona o daních z příjmů, která se mimo jiné dotkne i životního pojištění. Vztahovat se bude jak k již uzavřeným, tak i k novým smlouvám po roce 2015 a dál. Poslanecká sněmovna novelu schválila a poslala ji do Senátu. Nepředpokládám, že by ji Senát neschválil. Rovněž nepředpokládám, že by novelu zákona nepodepsal pan prezident. Očekávám tedy, že legislativní proces bude řádně ukončen v průběhu listopadu a od prvního ledna 2015 bude zákon nejen platný, ale i účinný = závazný pro všechny.

Co vedlo Ministerstvo financí k předložení této novely?

Lukáš Škopek: Dovolím si odpovědět já. Můžou za to jednoznačně průtokáče, téma posledních let. Chvíli po mém nástupu na pozici specialisty firemních obchodů jsem se rozhodl vyzvat všechny obchodní partnery z pojišťoven, aby v naší síti průtokáče neškolili a do poradenské sítě šla informace, že se průtokáče sjednávat nesmí. Právě v této praktice jsem vždy spatřoval velké riziko – pro firmy, pro zaměstnance, pro Partners. Bohužel řada jiných poradenských společností či pojišťováků přímo z pojišťoven se na průtokáče zaměřila a obcházeli firmy s tím, ať zaměstnancům sníží mzdy a odměny vyplácí přes životní pojištění, kde nejsou uplatňovány odvody sociální a zdravotní pojištění. V Česku se průtokáče v posledních dvou letech objevovaly tak často, až řeklo Ministerstvo financí: STOP! Bohužel se tato stopka dotkne všech. I těch, kteří průtokáče nevyužívali.

Pavle, řekni mi, prosím, co se tedy připravuje?

Pavel Krejčík: Prostřednictvím právní regulace dojde k výraznému omezení částečných odkupů u životního pojištění. V praxi to bude znamenat, že klient bude moci provádět částečné odkupy, ale pouze ze smlouvy, kterou nevyužívá pro své vlastní daňové zvýhodnění či pokud na smlouvu nepřispívá zaměstnavatel. Od ledna 2015 budou existovat z pohledu daní dva druhy smluv životního pojištění: daňová smlouva a nedaňová smlouva. Daňová smlouva bude taková smlouva, kterou může klient využívat ke svému daňovému zvýhodnění – daňové potvrzení pojišťovny zasílají zpravidla v lednu. Pouze na tento druh smlouvy bude moci přispívat zaměstnavatel. Nevýhodou této smlouvy bude skutečnost, že si z ní klient nevybere zainvestované prostředky jinak, než že nechá smlouvu doběhnout do konce sjednané doby, minimálně do 60. roku věku. Druhou variantou výběru bude předčasné ukončení smlouvy. V tom případě pojišťovna vyplatí tzv. odkupné. Pokud klient využíval daňové potvrzení pojišťovny pro snížení svého daňového základu, bude muset dodanit deset let zpátky. Zároveň bude muset zdanit jako příjem ze závislé činnosti příspěvky zaměstnavatele, pokud je dostával. Druhým typem smlouvy budou tzv. nedaňové smlouvy. U těchto pojistných smluv pojišťovny nebudou zasílat tradiční lednové daňové potvrzení, na tuto smlouvu nebude moci přispívat zaměstnavatel. Výhodou ale bude, že klient může z této smlouvy i nadále provádět výběry, tzv. částečné odkupy. Je tedy před námi řešení, co se stávajícími smlouvami a co s novými.

Tak to máme po byznysu, že Vlaďko?

Vladislava Cisarzová: Vůbec ne! Po byznysu mají ti, kteří obcházeli firmy a nabízeli jim průtokáče. Mám radost, že jsme k této praktice již v minulosti zaujali striktní, odmítavý postoj. My v Partners neděláme „levou“ na klienty, ať retailové nebo firemní, ani na stát. Vždy jsme si zakládali na kvalitně odvedené práci a důvěře našich klientů. V portfoliu máme stovky tisíc retailových klientů a stovky firemních zákazníků. Ti všichni nám věří a my je nesmíme zklamat. Chuť po byznysu je veliká, a proto některé konkurenční společnosti dělaly průtokáče. Právě ti mají nyní problém. Předpokládám, že novela Zákona o daních z příjmů ještě vzbudí vášnivé diskuze. My ale musíme být připraveni. My jako centrála, poradenská síť. My Partners.

Zleva: Stanislav Holeš, Vladislava Cisarzova, Pavel Krejčík a Lukáš Škopek

Co tedy teď centrála a její specialisté dělají?

Vladislava Cisarzová:: Centrála má pohotovost.  Sledujeme legislativní proces, jednání ČAPu, tisk a (zapnutý ;) rozhlas. Jsme v kontaktu s odbornými odděleními pojišťoven. Připravujeme přehledy a manuály pro naše poradce a nyní již připravujeme komunikační kampaň ke klientům. Na trhu se již nyní objevují lovci klientů, tzv. přebouchávači pojistek, kteří plošně klientům radí ukončit smlouvy a sjednat nové. To se rozhodně doporučit nedá. Neexistuje jedinečné a univerzální řešení této situace.

Co mohou poradci tedy očekávat?

Vladislava Cisarzová: Komplexní metodickou podporu a informační a materiální servis. To je teď naše priorita.

Pavle, konkretizuj, prosím.

Pavel Krejčík: V pondělí odvysíláme extra Web TV. Rozhodně se všichni dívejte. Toto téma se dotkne všech, kteří se věnují životnímu pojištění – tedy nás všech. Jakmile pojišťovny zveřejní procesní informace, což očekáváme koncem října, bude potřeba kontaktovat všechny klienty s životním pojištěním a posoudit jejich situaci. Zdali klientům doporučit přechod na daňovou smlouvu, přechod na nedaňovou smlouvu, vybrat dostupné finanční prostředky na smlouvě a zainvestovat je např. v investičních produktech nebo snížit pojistné na minimální postačitelnou úroveň. Dá se říci, že my na centrále již máme jasno a předběhli jsme pojišťovny. Nyní ale na ně musíme počkat. Všem poradcům tedy ještě jednou doporučuji sledovat pondělní Web TV a další obchodní speciály.

Dotkne se tato situace i našich firemních zákazníků?

Lukáš Škopek: Rozhodně dotkne. Zaměstnavatelé budou moci přispívat pouze na smlouvy v daňovém režimu – všechny tyto smlouvy bude tedy potřeba převést do tohoto režimu a od ledna firmám nabízet pouze tzv. daňové smlouvy. Jak už ale říkal Pavel – musíme nyní vyčkat na rozhodnutí pojišťoven. Jakmile jej budeme mít, budeme poradce dále informovat.

Více informací naleznete zde: https://wiki.partners.cz/cs/wiki/zmeny-v-danich-a-jejich-dopad-na-zivotni-pojisteni

                                                                                                                                                               

 

116

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: