2016: Nový čínský kouzelnický trik

Pavel Kohout | 22. 2. 2016 | Vstoupit do diskuze

Když během roku 2015 statistiky začala poukazovat na zpomalení čínské ekonomiky, svět si kladl otázku, co se může stát. Může Čína, donedávna motor světové ekonomiky, upadnout do hospodářské recese jako každá „normální“ ekonomika?

Samozřejmě, že může, Čína nemá žádnou „antirecesivní“ imunitu. Zde je úryvek z článku z prvního února 2009:

Vládní zdroje sice vykazují pouhé zpomalení růstu, ale je sporné, zda jim lze věřit. Dne 22. ledna 2009 oznámila agentura Bloomberg, že Čína je v recesi, navzdory vládním statistikám, které ukazují růst za čtvrté čtvrtletí 2008. Profesor Nouriel Roubini z New York University prohlásil, že recese nastala navzdory „vydatně masírovaným“ oficiálním číslům. „Když růst prudce klesá, čínská metoda měření hrubého domácího produktu je silně zavádějící.“

Západní metodika používá měření růstu HDP na základě dvou po sobě následujících kvartálů. Na rozdíl od USA a západní Evropy měří Čína růst ekonomiky na bázi meziročních kvartálních údajů. Co to v praxi znamená? Meziroční metoda měření nezachytí v plné míře zpomalení, ke kterému došlo během minulého pololetí. Konkrétně, čínské úřady oznámily, že růst ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí 2008 činil 6,8 procenta.

To vypadá jako hezké číslo, a čínské akcie na ně reagovaly růstem. Nicméně když profesor Roubini přepočetl tento „hezký“ výsledek na západní standardy, výsledkem byl pokles v hodnotě -0,3 procenta. Samozřejmě za předpokladu, že samotné zdrojové statistiky nebyly „kreativně upraveny“ směrem nahoru, jak není v Číně úplně neobvyklé. Pak by pokles byl samozřejmě ještě větší.

Pouhé „zpomalení růstu“ tedy ve skutečnosti byla recese, byť zamaskovaná orientálním použitím aritmetiky.

Ale ve srovnání s jinými ekonomikami je tu ještě jeden rozdíl. Když naposledy na přelomu let 2008 a 2009 toto nebezpečí reálně hrozilo, zasáhla čínská vláda a vytáhla z kouzelného klobouku králíka v hodnotě několika stovek miliard dolarů. Nikoli v podobě státních dotací, ale v podobě bankovních úvěrů. Banky jsou v Číně podřízené vládě — včetně banky centrální — takže to nebyl problém.

Ještě jednou článek z konce ledna 2009:

O čínské recesi vypovídá i pokles fyzických veličin: spotřeba energie, pokles letecké dopravy, významný pokles spotřeby surovin. Čínská spotřeba elektřiny meziročně poklesla o sedm procent (podle listopadových údajů). (...)

Čínský výpadek spotřeby surovin měl v druhém pololetí roku 2008 velmi citelný vliv na ceny komodit. Jde o analogii roku 1997. V té době významně poklesla dynamika světové spotřeby ropy v důsledku asijské krize. Nízké ceny trvaly až do roku 1999, kdy se asijské ekonomiky začaly z krize vzpamatovávat. V těchto letech byl barel ropy krátce obchodován za cenu kolem pouhých 10 dolarů, což mělo drtivý dopad na příjmy některých ropných států.

Mimochodem, ruská finanční krize v srpnu 1998 byla způsobena výpadkem příjmů z exportu ropy – tedy nepřímo asijskou krizí, ke které došlo o rok dříve. (...)

Profesor Roubini očekává, že cena ropy zůstane v roce 2009 v rozmezí 30-40 dolarů v důsledku čínské recese. Pro Rusko je to špatná zpráva, ale Západu pokles cen energií pomůže. Nízké ceny umožní centrálním bankám udržovat nízké úrokové sazby, neboť inflace zůstane nízká.

Přesně totéž se dělo i v roce 2015, zejména v jeho druhé polovině. Také během prvních dvou měsíců ceny komodit klesaly. Úrokové sazby šly tentokrát dokonce mnohdy do záporných hodnot.

V roce 2009 se čínská ekonomika vzchopila a ceny komodit šly díky čínské spotřebě opět nahoru. Na levnou ropu se mohlo po několik let zapomenout. Od konce roku 2009 až do prvního pololetí 2014 ceny ropy strávily většinu času nad hranicí 90 dolarů za barel.

Ceny ropy

 

V nedávné době Čína opět začala „tlačit“ do ekonomiky nová obrovská množství úvěrů, jak je patrné z následujícího grafu.

Čínský úvěrový boom

Zdroj: Bloomberg

Zdali to bude fungovat stejně jako v roce 2009, se teprve ukáže. Možná už je čínská ekonomika přesycena úvěry. Ale možná ještě ne tak docela.

V každém případě, užijme si levnou ropu, dokud ještě je levná. Za pár měsíců může být všechno jinak.

 

127

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: