Finanční trhy roku 2023 očima Martina Mašáta

Martin Mašát | 3. 1. 2024 | Vstoupit do diskuze

Potvrdil se má analýza aktuální situace na počátku roku 2023, kdy jsem prognózoval, že finanční trhy začínají rok pod tlakem událostí z 2022 a ceny dluhopisů i akcií byly výrazně pod svým potenciálem. Výsledkem určitého uklidnění je pak dvouciferná výkonnost akciových fondů a taky dluhopisové fondy nemají k 10 procentům daleko. Rok tedy pro investory vyšel nad očekávání. Ani vysoké úroky běžných účtů neměly šanci zmíněnou výkonnost dohonit. A jako bonus můžu dodat, že dokonce i dluhopisové fondy, přes extrémní inflační období, pravděpodobně pobijí inflace a reálně zhodnotí investice klientů.

Finanční trhy roku 2023 očima Martina Mašáta

Co se týče regionálního nastavení, opět se potvrdilo, že mnoho investorů zanedbává geopolitické riziko a bez rozumu investuje jen podle PE či dalších metrik. Nerozvinuté trhy sice podle nich vypadaly levně, ale nakonec se projevila mnou zmíněná rizika a nerozvinuté trhy silně ztrácely za hlavními indexy. Překvapením pro mne je relativně solidní výkonnost evropských akcií, které šlapaly na paty americkým indexům, i když se růst Evropy zhoršuje a o Německu se mluví jako o nemocném muži Evropy. Kde jsou ty časy, kdy Německo bylo lokomotivou Evropy? 

Kvalitní dluhopisy se přesně, jak jsem předpokládal, dostaly po mnoha letech do centra dění. Jejich výnosy kolem 5 až 6 procent na několik let přilákaly mnoho investorů a vedle kupónového výnosu vzrostla jejich cena. Investice do kvalitních dluhopisů byla letos nejen bezpečná, ale přinesla investorům nadprůměrné zhodnocení blížící se 10 procentům, což potvrzuje má slova o honění výnosů akcií či překonání inflace.

Komodity přesně, jak bylo řečeno, v důsledku zpomalení globální ekonomiky a předchozích přestřelených cenových úrovní korigovaly své ceny. Výjimkou je zlato, které hlavně díky geopolitickým rizikům, vzrostlo na ceně. Nicméně stále je poblíž hodnot z roku 2011.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: