Martinovo zhodnocení podílových fondů: po loňských hodech přišla letos bída… ale Partners fondy bojují

Martin Mašát | 6. 4. 2020 | Vstoupit do diskuze

Ještě do února se zdálo, že růst akcií nic nezastaví, ale pak přišlo tvrdé vystřízlivění. Šíření koronaviru nebo spíše extrémní protiopatření jednotlivých států způsobila totální zamrznutí světové ekonomiky. Důsledky všichni skrze roušky vnímáme. Došlo k prudkému poklesu cen akcií (nejhorší čtvrtletí pro ceny akcií EVER – pro nelingvisty „od pradávna dodnes“). Také dluhopisy byly bity, protože ne všechny jsou brány jako bezrizikové a přesně těch se investoři začali zbavovat. Bohužel, pohlavek dostaly i české státní dluhopisy. O komoditách a měnách ani nemluvě. Ještě nedávno bylo euro za 24,50 Kč, nyní koruna oslabila na 27,50 Kč za euro, což je pokles o 12 %. Ufff, to je horší než intervence.

Martinovo zhodnocení podílových fondů: po loňských hodech přišla letos bída… ale Partners fondy bojují

No ale neházejme flintu do žita. Současná situace určitě skončí (urouškujeme vir, najde se lék, získáme skupinovou imunitu). Ale pak … korekce současných poklesů cen akcií směrem nahoru se nebude počítat na procenta, ale na desítky procent. A kdo v tu chvíli bude stát opodál, jako by nebyl. Taktéž u dluhopisů začne zajímavější doba, protože množství dluhů, které státy nakupily, bude nutné nabídnout s přiměřeným výnosem, který bude pravděpodobně vyšší než dnes.

Partners fondy prozatím propluly rozbouřenými vodami současných tržních turbulencí jako ledoborce. Kdo jiný může říci, že jeho akciové investice jsou letos jen o 9 % níže, nebo že v ročním horizontu je na svém. Ani náš dluhopisový fond díky svému střízlivému zainvestování netrpí tolik.

Veškerá práce Partners investiční společnosti nyní směřuje k využití tržních anomálií (nucené výprodeje jiných správců) a nákupu levných aktiv (fundamentálně silné firmy jsou často níže i několik desítek procent). Nicméně si uvědomujeme, že ještě není dobojováno a stále tíhneme ke konzervativnějšímu přístupu s vyšším poměrem hotovosti, který nám umožní utlumit tržní výkyvy, a přitom mít možnost rychle nastoupit do startující rakety.

Akciové fondy
U akciového fondu Partners 7 Stars jsme byli hodně konzervativní od počátku roku a již první informace o šíření viru nás přesvědčily o nutnosti zdefenzivnit fond ještě více. Strategie „cash is king“ byla v tu chvíli ta optimální. Pokles akciových trhů o desítky procent se nám podařilo výrazně omezit a výsledné číslo u fondu Partners 7 Stars je za první čtvrtletí -8,91 %!!! Hrozné, ale v kontextu současného světa přesto skvělé číslo. Ostatní správci počítají se ztrátami akciových fondů v řádech desítek procent. Uklidnění situace a zainvestování při „výprodejích“ by mohlo nakonec dostat akciový fond Partners 7 Stars letos i do plusu. Ale to v tuto chvíli neslibuji.

Fond Partners Dividend Selection měl sice podobnou strategii jako P7S, ale státní zásahy omezující výplaty dividend tvrdě zasáhly některé jeho investice. To je důvodem, proč je nyní o několik procent níže.

I přes veleúspěšný rok 2019 není současný 3letý horizont u akciových fondů zrovna terno, ale právě aktuální pokles cen by mohl dát do budoucna investicím nový impuls. Vzpomeňme si na tragédii roku 2008 a následný vývoj. My (PIS) jsme na toto připraveni.

Dluhopisové fondy
I když Česká národní banka snížila základní sazbu již o 1,25 %, aby ulevila ekonomice, tak na cenách státních dluhopisů se to příliš neprojevilo. Je to dáno tím, že dlouhodobě jsou jejich výnosy příliš nízko. Navíc vyšší riziko firem způsobilo výprodej na trhu korporátních dluhopisů, což stálo dluhopisové fondy další body.

Naštěstí byl fond Partners Bond Opportunity ve své strategii na začátku roku obezřetný a snížil váhu korporátních dluhopisů. Turbulence na trhu úrokových měr a rizikových přirážek ho proto ovlivnila pouze nepatrně. Více agresivní fondy s rizikovějšími korporátními dluhopisy trpěly mnohem více.

Díky úspěšnému roku 2019 a umírněnému přístupu v letošním roce patří fond Partners Bond Opportunity mezi ty, které nejlépe ochránily majetek klientů, a navíc s minimální volatilitou.

Je zřejmé, že v současném marasmu utrpěly převážně fondy s rizikovějším profilem. Budoucí vývoj bude silně záležet nejen na vývoji pandemie, ale také na politice České národní banky. Fond Partners Bond Opportunity je na tuto situaci připraven a očekáváme, že postupné uklidnění a přicházející příležitosti ve formě lepších výnosů posunou výkonnost fondu opět do kladných hodnot i pro tento rok.

Smíšené strategie
Co se týče smíšených strategií nebylo 1. čtvrtletí zrovna jednoduché. Nemluvím ani tak o poklesu cen akcií či zvýšeném riziku na dluhopisech, ale také o dalších aktivech. Zlato nepotvrdilo svoji auru protikrizového aktiva a hledá směr bez výraznějších zisků. Komodity dostaly za uši a vypíchnout mohu speciálně ropu, která spadla o více jak 60 %. Reality také dočasně nečeká nejšťastnější období. Ani útěk do domácí měny nebyl zrovna tou správnou trefou, když koruna oslabila o 12 % vůči euru. Bylo opravdu těžké správně vykličkovat.

U vyvážených strategií nebyl nikdo, kdo by se dostal do kladných čísel. Bohužel, pandemie vzala vítr z plachet většině aktiv, které se používají jako diverzifikační nástroj.

Partners fondy nebo spíše Partners investiční společnost bere současnou situaci jako příležitost, kdy se projeví dlouhodobost našich strategií i navzdory turbulencím. Zároveň držíme palce všem, kteří čelí koronavirovému útoku a všemu, co způsobuje.

 

6

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: