Svět ochromil koronavirus a ČNB snížila sazby. Jak to vidí Lucka a Martin?

Lucie Drásalová, Martin Mašát | 19. 3. 2020 | Vstoupit do diskuze

Banky se obávají dopadů epidemie i opatření centrálních bank. Jak hodnotí aktuální situaci Martin Mašát a Lucie Drásalová?

Svět ochromil koronavirus a ČNB snížila sazby. Jak to vidí Lucka a Martin?

Lucie Drásalová (hypoteční specialistka) 
Jak může koronavirus ovlivnit ceny nemovitostí?
Nečekáme žádné snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Toto nám potvrdila i většina bank. Banky v současné době mají priority jinde – chtějí zajistit běžný provoz, ale zároveň minimalizovat osobní kontakt s klienty i mezi zaměstnanci, takže se snaží velkou část procesu převést na elektronickou cestu. Řeší spoustu dotazů svých klientů a jejich žádostí o snížení či odpuštění splátek. Snižování sazeb aktuálně není na pořadu dne. Je pravdou, že ČNB snížila poměrně výrazně základní úrokovou sazbu, ale to neznamená, že se to promítne do finální ceny hypoték.

Co se týká cen nemovitostí v závislosti na koronaviru, tak momentálně nedokážeme říct, jak velký rozsah bude u nás Covid-19 mít. Stále jsme na začátku a těžko předvídat. Jedna věc je jistá. Cenu ovlivňuje nabídka a poptávka. Dá se očekávat, že v souvislosti s Covid-19 bude poptávka oslabena a byl by zde převis nabídky nad poptávkou. Což by vedlo k poklesu cen nemovitostí. Ale zatím je opravdu předčasné spekulovat o tom, o kolik procent se trh propadne, jestli vůbec.

Martin Mašát (ekonom)
Proč ČNB snížila základní sazbu a jak to ovlivní situaci na trhu? 
Snížení základní sazby (na 1,75 %) přichází jako emergenci signál od ČNB. A v horizontu týdnů přijde další snížení k jednomu procentu a spíše ještě níže. ČNB se snaží ochránit zemi před přicházející recesí a ignoruje dokonce inflaci vysoko nad 3 %. Důležité pro hypotéky (z mého pohledu) jsou dlouhodobé sazby a ty se bohužel vydaly prudce směrem nahoru. Když k tomu přidáme rychlý růst rizikových přirážek (cenu, za kterou si banky můžou půjčit) a pravděpodobný nárůst úvěrů v prodlení (non-performing loans), vychází mi z toho přicházející nárůst sazeb hypoték nebo aspoň zastavení schvalování hypoték.

Banky raději tento kanál přiškrtí, aby se nedostaly do nějakých problémů s likviditou a aby jim neklesla marže. Jediné, co může pomoc, jsou různé programy od státu, které musí na ochranu klientů přijít a ulehčit jim splácení úvěrů obecně. To je cesta, kde klienti mohou získat výhodu, jinak se bojím zvýšení sazeb a zaseknutí hypotečního trhu (což se právě stalo na trhu dluhopisů, kde rizikové přirážky vzrostly o několik procent a korporátní dluh se přestal vydávat úplně).

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: