Korekce je konečně tady. Buďme rádi a nepanikařme!

Ondřej Koňák | 13. 3. 2020 | Vstoupit do diskuze

Volný pád akciových trhů pokračuje. Po výrazných pondělních ztrátách v reakci na vyhlášení cenové války OPECu, se dnes trhy propadají kvůli opatřením mnoha zemí s cílem zabránit šíření koronaviru. Takové slevy už dlouho nebyly. Hotová povánoční výprodej. Jen německý DAX dnes padá o 10 %, americký S&P 500 o 7 %. Evropské akcie jsou tak od začátku letošního roku levnější o 28 % a ty americké o 22 %!

Korekce je konečně tady. Buďme rádi a nepanikařme!

Zavření hranic, domácí karanténa, nouzové stavy a přerušení leteckých spojů jsou jen částí z řady přijatých opatření, která povedou k zastavení výroby a propadu globální ekonomiky. První a možná i druhý kvartál budeme moci odepsat. Ale co jsou dva kvartály pro dlouhodobého investora? Navíc razantní a rychlé reakce řady centrálních bank slibují o to rychlejší uzdravení ekonomik ve druhé polovině letošního roku.

Nové investiční příležitosti
Přitom jsme ještě koncem minulého roku nadějně vyhlíželi propad akciových trhů. Akcie každý den atakovaly nová maxima, vše se obchodovalo násobně dráž než kdy v minulosti, těžko se hledaly nové investiční příležitosti. Korekce, na kterou jsme všichni dlouhou dobu čekali, je konečně tady. Korekce, která přinese nové investiční příležitosti. Proto buďme rádi a nepanikařme!

Pro akcie platí, že se pohybují v cyklech. Pohyby směrem dolů je vždy dobré využít k nákupům, protože jsou výrazně méně časté než pohyby směrem nahoru. V zásadě totiž akcie dlouhodobě rostou, protože dlouhodobě roste globální ekonomika, motor zisků firem. Pohyby akcií nahoru a dolů jsou tak v podstatě oscilací ceny akcií kolem tohoto dlouhodobě růstového trendu. Domnívám se proto, že ve velmi dlouhém časovém horizonu prakticky nemůžete na investicích do akcií prodělat. Vezměte si například investiční horizont dvaceti let. Za posledních třicet let nebyla dvacetiletka, ve které by váš výnos z akcií nebyl minimálně dvojnásobný. Pokud byste investovali na dvacet let v roce 1999 do roku končícím v roce 2019, dosáhl by váš kumulovaný výnos 141 %. Pokud byste investovali už v roce 1994, pak by váš kumulovaný výnos po dvaceti letech dosáhl 291 %. Nebojme se proto korekcí. Jsou zdravé a díky za ně.

O viru je toho stále známo relativně málo. Přestože na vakcíně pracuje několik společností, dělí nás od testování a finálního zrychleného schválení ještě minimálně několik týdnů. Dost možná vir zanikne dříve sám vlivem změny počasí a příchodem teplých jarních a letních měsíců. V pondělí, v reakci na propad trhu, byla dokonce upozaděna zpráva o nejnižším denním přírůstku nakažených v Číně. V Asii jsou tak pravděpodobně z nejhoršího venku!

Nakupujeme
Na fondu Partners Dividend Selection jsme tento týden postupně nakupovali. Nikdy nechytíme přesné dno, ale v dlouhém horizontu jsem si jistý, že jsme udělali velice dobře. A budeme postupně pokračovat v dalších týdnech. Díky propadu cen a novým nákupům vzrostl dividendový výnos fondu na velice slušných 5,5 %, což je při současném vývoji výnosů na dluhopisech a termínovaných účtech velice pěkná úroveň.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: