Fondy Partners bojují s koronavirem po svém

Martin Mašát | 27. 2. 2020 | Vstoupit do diskuze

Ani roušky (jak doporučují lékaři), ani haldy konzerv (jako ukazují kupující), ani alkohol (jak doporučuje CNN), ale diverzifikovaná investiční strategie s defenzivními tituly. To je prozatímní recept fondu Partners 7 Stars, jak zabránit koronaviru, aby napadl dlouhodobé výnosové strategie klientů.

Fondy Partners bojují s koronavirem po svém

Pokles cen akcií v posledních dnech jde 100 % na vrub šíření koronaviru. Nesouvisí to ovšem s narůstajícím počtem zemřelých, ale spíše s jeho nakažlivostí, která paralyzuje více a více regionů. V Číně v klidu uzavřeli 16milionové město, kde teď všichni sedí doma a koukají na „bednu“. Podobná situace se šíří Itálií a můžeme ji čekat i jinde. A propos, Česko má „jen“ 10 milionů obyvatel, takže by si nejspíš nikdo ani nevšiml, že nás zavřeli a oddělili. Problém je tedy v zastavení výroby a pohybu osob. Tím se naruší veškeré dodavatelské vztahy a proud zboží. V extrémním případě se může stát, že rok neuvidíme banán či nový mobil.

V takovém prostředí samozřejmě mizí zisky a následně padají ceny akcií firem. Nyní už se jedná o celosvětový fenomén. A co na to akcioví portfolio manažeři? Hlavní možností je stáhnout se do defenzivních titulů a zvýšit podíl hotovosti. Agresivnější hráči dokonce vyhledávají firmy, které tolik neztrácejí, anebo dokonce vydělávají (farmaceutické firmy, zlaté doly apod.).

A nyní otázka za milion až dva! Je současný pokles o 10 % už dost anebo se podíváme ještě níže? Fond Partners 7 Stars je prozatím na té bezpečnější straně, ale počkáme si raději na jasná čísla o obratu v boji s nemocí a na reálná čísla o důsledcích celé současné „černé labuti“. V dosavadním marastu zůstal Partners fond k 25. únoru jako jediný fond v plusu v porovnání s jinými fondy, které jsou už 5 % v záporu.

Letošní výkonnost vybraných globálně diverzifikovaných akciových fondů: data k 25. únoru

9

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: