Aktuálně: ČNB zlevnila dovolené a zdražila úvěry

Martin Mašát | 7. 2. 2020 | Vstoupit do diskuze

Česká národní banka se po intenzivním jednání, kdy byla dokonce posunuta doba pro vyhlášení základní sazby, rozhodla zvýšit základní sazbu o 0,25 % na hodnotu 2,25 %.

Aktuálně: ČNB zlevnila dovolené a zdražila úvěry

Hlavním důvodem pro zvýšení základní sazby se stala inflace, která centrální bance už druhý měsíc utekla nad cílové pásmo a drží se nad 3 %. Centrální bankéři se proto rozhodli zareagovat a opět zpřísnit měnovou politiku. Výsledek posunu základní sazby se dostavil takřka okamžitě, protože kurz koruny byl ještě pár minut před 14. hodinou nad 25,10, ale již o pár minut později byla koruna pod 24,90 CZK/EUR, což je posílení skoro o 1,0 %.

Toto posílení si můžeme představit jako zlevnění veškerých dovozů o 1,0 %, a protože je Česká republika velmi otevřená ekonomika s dovozy kolem 80 % českého HDP, bude dosah tohoto rozhodnutí v cenách viditelný velice rychle. Nejdříve se projeví u elektronických zařízení, jako jsou počítače či mobilní telefony, dovolených a u pohonných hmot. Postupem času nižší ceny probublají i do inflace, což je právě cílem centrálních bankéřů.

Horší časy však nastávají exportním firmám, které si levnou korunu, a tedy levnou pracovní sílu, užívaly doposud. Recipročně oproti dovozům totiž zdraží vývozy a proexportně orientované firmy přijdou o část zisků a zvýší se jim konkurence. Následovat může omezování výroby se všemi negativními následky.

Druhý důležitý efekt, který nám zvýšení sazby přinese, je tlak na banky, aby zdražily úvěry. Proč by dál půjčovaly za nízké úroky, když si budou moci uložit peníze u České národní banky – rychle, dobře a kolik chtějí. Nečekejme, že raketově vzroste úročení běžných účtů. Na tomto poli je aktivita bank obecně velice laxní.

Zdražení úvěrů povede k ochabnutí ekonomické aktivity a k následnému zpomalení ekonomiky. Je otázkou, jestli v současné době, kdy má Eurozóna sazby -0,5 % a USA 1,75 %, nejsou české sazby příliš vysoko. Před námi je stále plno nejistot, které ekonomiku mohou poškodit více než dočasné zvýšení inflace nad 3 %. Jmenovat mohu například koronavir, který už nyní omezuje cestovní ruch a snižuje ceny ropy, ale lze čekat i problémy v mezinárodním obchodu. Také evropské tažení za zelenou politikou má tendenci utlumit mnoho tradičních průmyslových sektorů, ke kterým navíc není alternativa. Uvidíme. Až čas ukáže, jestli je Česká republika připravena mít nejvyšší sazby ze všech vyspělých zemí na světě.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: