Komentář Martina Mašáta: Kam investovat peníze v roce 2020

Martin Mašát | 27. 12. 2019 | Vstoupit do diskuze

Kdo chtěl být zajímavý, mluvil v roce 2019 o příchodu krize, o krachu penzijního systému, o propadu akcií nebo o benzínu za 40 korun. Ani jednomu rádoby ekonomovi tyto předpovědi nevyšly. Akcie jsou o více jak 20 % výše, dluhopisy také v klidu pobily inflaci, benzín kupujeme stále podobně kolem 30 korun a po krizi ani vidu, ani slechu. Kdo uvěřil černým předpovědím, tak si teď akorát trhá vlasy, protože v roce 2019 takřka neexistovalo kvalitní aktivum, které by prodělalo. A jen pro informaci: technologické akcie skončily skoro se 40% ziskem.

Komentář Martina Mašáta: Kam investovat peníze v roce 2020

A teď babo, ekonome, věštče, raď. U akcií opravdu, ale opravdu nikdo neví, kam se vrtnou. Oproti loňskému roku jsou o 20 až 30 % výše a jsou prý tedy drahé. Nicméně je volební rok v USA a ten zpravidla přináší na akciové trhy pozitivní náladu. Navíc se pan prezident Trump potřebuje soustředit na volby a nebude tak „proaktivní“, takže naopak hurá do akcií. Anebo zlatá střední cesta – akcie budou více volatilní a budou hledat směr v průběhu roku. Osobně věřím spíše oné větší volatilitě než jasnému trendu nahoru či dolů.

Obecné ekonomické zpomalení a snižování sazeb v EMU a USA pomohlo v roce 2019 cenám dluhopisů, a tak se i konzervativní investoři dočkali vytouženého několikaprocentního výnosu. Ale co dál? Naštěstí česká ekonomika stále šlape a ČNB drží v poklidu sazby na 2 %, což je nejvýše ze všech vyspělých zemí (USA +1,75 % a EMU -0,5 %). To znamená, že u nás se v roce 2020 v dluhopisových fondech pravděpodobně dočkáme kladného výsledku.

Cena zlata po 7 letech neustálého propadu konečně trochu povyrostla. Nicméně, jeho cena je stále o 20 % pod úrovní z roku 2011. Nárůstu ceny pomohlo hlavně vyšší geopolitické riziko, obchodní války a extrémně nízké výnosy dluhopisů. Někteří investoři a centrální banky z rizikovějších regionů si řekli, že zlato je dobrým úkrytem před zápornými výnosy a nejistotami, a cenu zlata svými nákupy posunuli o pár procent výše. Na konci roku 2020 bude už vyřešeno, kdo je v USA novým prezidentem a výnosy by také mohly být výše, a tak se zlato opět vrátí do své letargie a cena bude spíše klesat.

Pro gamblery stále zůstává na hraní bitcoin. Zajímavé bude vsadit si na jméno nového prezidenta USA. Jsem také zvědav, jestli se některé centrální banky zpronevěří měnové politice a začnou do svého rozhodování tahat ekologii. Uvidíme, zda se automobilka Tesla stane součástí nějaké velké firmy anebo podle předpokladů zkrachuje. Rok 2020 rozhodně nebude nudný.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: