Další dluhopis pro kavky aneb Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají

Martin Mašát | 16. 10. 2019 | Vstoupit do diskuze

Zase a stále dokola. Další dluhopis s rádoby pěkným výnosem, který vábí soukromé investory, a přitom je pro ně extrémně rizikový a nevhodný. Pěkný marketingový příběh známé obchodní značky Pietro Filipi a úrok kolem 7 %, to jsou ty správné ingredience. Ovšem nedůležité. Riziko podnikání, tok hotovosti, záruky, konkurence a výhled do budoucnosti jsou důležitější.

Další dluhopis pro kavky aneb Když ptáčka lapají, hezky mu zpívají

Ještě ani neslehl popel nad spálenými miliardami investorů z neúspěšných dluhopisových emisí Zootu a EMTC a už se znovu přikládá pod kotel. Ne, že by firma C2H Fashion měla zkrachovat, ale opět by si investoři měli udělat důkladnou analýzu, a ne se jen radovat nad známými značkami typu Kara Trutnov a Pietro Filipi.

První velký zádrhel: úrok
Opravdu je úrok 7 % ročně dost, anebo kupci dluhopisů vidí jen hezké číslo? Nedávno zde bylo několik dalších emisí, které vynášely podobný výnos, ale záruky či kvalita projektů byla řádově lepší. Zmínit můžeme emise dluhopisů RegioJetu s výnosem nad 6 % nebo Sazka Group s výnosem nad 5 %. Nabídnout sotva o 2 % více za dluh od mnohem menší firmy s extrémně rizikovým podnikáním a relativně špatnými výsledky v minulých letech je docela odvážné. Osobně si dokážu představit o 5 a více procent více. A proč jde firma právě „po“ drobných investorech, kteří její riziko nedokáží posoudit? Pravděpodobně dostala od banky nabídku na úvěr, který měl sazbu příliš vysoko, nebo je banky rovnou odmítly úvěrovat.

ČNB není zárukou, ale pouhým statistou na scéně
Jednoduše řečeno, dluhopisoví emitenti v současné době využívají nízké úroky z vkladů a snaží se nalákat důvěřivé investory na pár procent navíc. Nějak se nám v překladu ztrácí ona možnost nesplacení, a to nejen úroků, ale i celé investice. Vydělat pár procent navíc anebo ztratit vše, to je oč tu běží!

A rizika jsou všudypřítomná. To, že naše centrální banka schválila prospekt totiž vůbec nic neznamená. Jedná se jen o formální akt. ČNB nezajímá kvalita dlužníka, jeho ochota splácet ani výše úroku. Zmínka o schválení prospektu je sice zajímavá, ale pokud je prodejním argumentem, tak se jedná spíše o varování. 

Lepších 5 % v hrsti než 7 % na střeše
Ochotu nakoupit si podobný dluhopis by měla torpédovat i kvalita emitenta. U RegioJetu a Sazky se jedná o mnohem stabilnější a diverzifikovanější byznys. V případě RegioJetu je navíc celý dluhopis zajištěn hmotným majetkem společnosti. Zde konkrétně vláčky a vagónky, které rozhodně svoji hodnotu mají.

Ve prospěch Sazky zase hovoří podnikání v silně regulovaném oboru, kde nemá nová konkurence šanci. Navíc si samotná Sazka group zajistila nezávislou ratingovou agenturu, která celou firmu proklepla od sklepů až po trezory na střeše a spočítala jí kreditní rating. 

U dluhopisu C2H tak bude důležité, jaké záruky poskytne. Obvykle emitent slibuje, že se nebude dále zadlužovat, že si nebude vyplácet zisky, že neprodá klíčová aktiva a podobně. To vše by ale mohlo v budoucnu zhoršit rizikovost dluhopisu.

Spekulativní neboli prašivé dluhopisy jsou vždy nevýhodné
Vedle špatně odhadnutelného výnosu je další velkou nevýhodou zdanění. Investoři nedostanou 7 %, ale díky srážkové dani pouze necelých 6 %, což bolí.  Proto by investoři měli raději nakoupit dluhopisový fond, který podobné typy dluhopisů také kupuje, ale úroky u nich dostává celé. Navíc školení portfolio manažeři umí lépe ohodnotit výnos dluhopisů vůči potenciálním rizikům.

I kdyby měl takový fond poplatek za správu 1 %, což je v dané kategorii hodně, tak vydělává na stejném dluhopisu víc než soukromý investor. Díky diverzifikaci není navíc investor vystaven nepříznivé situaci jedné firmy, ale má své peníze rozdělené mezi desítky různých firem.

Další těžko dosažitelnou výhodou fondů je denní cena a likvidita, se kterou se u investice do jednoho dluhopisu musíte rozloučit. Svým způsobem se investoři stávají věřícími, kteří po celou dobu musí věřit, že peníze dostanou jednou zpátky. A když si dáte dost práce, tak dluhopisové fondy najdete i bez vstupních poplatků.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: