Minové pole na dluhopisovém trhu

Martin Tománek | 24. 10. 2019 | Vstoupit do diskuze

Nekonvenční, experimentální, bezprecedentní. Přívlastky, které se používají k popisu měnové politiky centrálních bank po finanční krizi 2008. Kdyby mi někdo v roce 2007 řekl, že Evropská centrální banka v nepříliš vzdálené budoucnosti sníží úrokové sazby do záporu…

Minové pole na dluhopisovém trhu

… a že americký FED začne ve velkém nakupovat státní dluhopisy a další cenné papíry, nejspíš bych dotyčnému řekl, že je ducha mdlého. Nyní píšeme rok 2019 a záporné sazby a takzvané kvantitativní uvolňování jsou nejen stále s námi, ale mnozí je už považují za „nový normál“.

Klub záporných výnosů
Dlouhodobé dopady nekonvenční měnové politiky ještě plně nechápeme. Jeden důsledek ale vidíme jasně: extrémně nízké výnosy dluhopisů. Jedinečnost současné tržní situace skvěle dokládají dvě věci. Za prvé, zhruba třetina dluhopisů se dnes obchoduje se záporným výnosem. Za druhé, do tohoto klubu záporných výnosů se nově dostalo i Řecko. To před pár dny prostřednictvím aukce vydalo pokladniční poukázky se splatností za 13 týdnů, s výnosem minus 0,02 procenta. Proč si Athény půjčují za takových podmínek? Jednak investoři kladně hodnotí pokrok, kterého Řecko v posledních letech dosáhlo, zásadním faktorem jsou ovšem záporné úrokové sazby ECB a její nákupy dluhopisů.

Přestože má Česká republika nezávislou centrální banku, přirozeně ji silně ovlivňuje vývoj v zahraničí, respektive globální trendy. Nepřekvapí tak, že i české státní dluhopisy nesou nízké výnosy, které se aktuálně pohybují mírně nad jedním procentem. Přirozeně ale nejde jen o státní dluhopisy. Extrémně nízké úrokové sazby mají vliv na všechny dluhopisy, včetně těch nejrizikovějších.

Investore, jdi do rizika a…
V posledních pěti letech byl emitován obrovský objem rizikových dluhopisů. A investoři je neváhali nakupovat. Nízké úrokové sazby jsou velmi silným motivačním impulzem. Bohužel mnozí investoři si neuvědomují, že v honbě za pár procenty navíc ztratili pevnou půdu pod nohama. Jiní si to uvědomili až poté, co přišli o peníze. Připomeňme dluhopisy vydané e-shopem Zoot, na kterých investoři ztratili 90 % svého kapitálu. Nebo firmu EMTC, která vydala dluhopisy v řádu několika set milionů, a aktuálně se potácí na hraně bankrotu a dluhopisy nesplácí.

…kup si třeba dluhopisy C2H
Boom rizikových dluhopisů i přes uvedené bankroty pokračuje. Aktuálně hodlá vydat dluhopisy například firma C2H (Capital to Human) podnikatele Michala Mičky, která zahrnuje módní značky Pietro Filipi a Kara Trutnov. Dluhopisy mají mimo jiné financovat expanzi na Balkán a v Pobaltí.

V žádném případě nechci tvrdit, že dluhopisy C2H nutně dopadnou stejně jako Zoot či EMTC. Každopádně dluhopisoví investoři budou podstupovat značná rizika. Když Mička Pietro Filipi v roce 2017 kupoval, potýkala se firma s vážnými problémy. V roce 2016 klesly tržby Pietra o více než 200 milionů na 413 milionů korun a společnost se propadla do osmnáctimilionové ztráty. Zákazníci si stěžovali na nízkou kvalitu používaných materiálů, neodpovídající cenám. Firma také zaspala v oblasti online prodeje. Pietro Filipi aktuálně vykazuje určitý pozitivní vývoj, na oslavy je ovšem příliš brzy. Bude potřebovat desítky a desítky milionů a schopný management, aby se vypořádala se všemi problémy. Pohybuje se přitom ve vysoce konkurenčním byznysu, který podléhá vysoké volatilitě. Nákup dluhopisů C2H je sázkou na úspěšnou restrukturalizaci firmy, stejně jako její úspěch na zahraničních trzích.

Každý investor musí velice dobře zvážit, jestli mu nabízený výnos za ta rizika stojí. Příklady firem Zoot a EMTC nám ukazují, že trh rizikových dluhopisů je jedno velké minové pole. A je otázka, jestli dává smysl se po něm vůbec procházet.

Zdroj: poradci-sobě.cz

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: