Podílové fondy v pololetí vydělávaly, hlavně ty akciové

Martin Mašát | 9. 7. 2019 | Vstoupit do diskuze

Akciové trhy těží z umírnění rétoriky prezidenta Trumpa, který zahájil svoji prezidentskou kampaň a potřebuje nyní přinášet dobré zprávy a udržet ekonomiku v růstu. Nejvíce na jeho krocích vydělávají americké lokální firmy.

Podílové fondy v pololetí vydělávaly, hlavně ty akciové

Akciové trhy od počátku roku více než pokryly ztráty, které utrpěly během korekce ve 4. čtvrtletí minulého roku. Z růstu se mohou těšit hlavně střadatelé v dynamických podílových či penzijních fondech, jejichž úspory vzrostly jen letos o solidních 15 %. V nevýhodě jsou naopak evropské automobilky či čínské firmy, na něž dopadají cla nebo dokonce sankce (viz Huawei). 

Překvapivě silný nárůst zažívají i dluhopisové fondy. Ty těží z poklesu výnosů, resp. růstu jejich cen, díky klesající inflaci. Nahoru jde překvapivě i cena českých dluhopisů, přestože Česká národní banky jako jediná z rozvinutých zemí nedávno zvyšovala sazby a jde zcela proti trendu. Ostatní centrální banky včetně ECB a FEDu naopak pomáhají svým ekonomikám uvolňováním měnové politiky. V tomto prostředí výnosy dluhopisů klesají a v Evropě lze najít už asi 7 či 8 zemí, jejichž desetileté dluhopisy nesou méně než nula. Německý státní dluhopis nese dokonce rekordních -0,4 % ročně na dobu deseti let. Růst cen proto pomohl k solidní výkonnosti všech dluhopisových fondů včetně českých, kde výnosy klesaly (ceny rostly) navzdory politice centrální banky. České dluhopisové fondy dokázaly za prvních 6 měsíců růst skoro o 3 %.

Fondy peněžního trhu v současnosti vydělávají na vyšší základní sazbě a jejich výnosy překonávají 1 %. Nicméně, je to stále hluboko pod 2,9 %, kde se v současnosti pohybuje inflace.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: