Vstříc lepším dluhopisovým zítřkům

Martin Mašát | 28. 3. 2019 | Vstoupit do diskuze

Naděje je tady. Bezpečné dluhopisy nesou viditelný úrok, a dokonce v klidu pobíjejí inflaci.

Vstříc lepším dluhopisovým zítřkům

Standardně mají dluhopisy nastavený pevný výnos. Příkladem jsou aktuálně nabízené dluhopisy Republika, kde se každý rok úrok zvyšuje od 0,5 % až po 4,0 % pro ty, kteří vydrží dluhopis držet celých šest let. V prvních letech je tedy výnos mizerný a hluboko pod inflací, kterou centrální banka cílí na úroveň 2 %. Pokud investor vydrží šest let, moc si nepolepší, průměrný výnos po dani bude stále pod 2 %.

Mnohem nadějnější vyhlídky mají nové dluhopisy, u nichž bude úrok stanovený na základě vývoje inflace, resp. podle vývoje spotřebitelských cen. Příjemným doplňkem je pak dodatečný výnos 0,5 %, který ministerstvo k sazbě dané inflací každý rok přidá.

Hned první rok by tak úrok mohl dosáhnout 3 %, protože současný meziroční nárůst cenové hladiny je kolem 2,5 %. I kdyby inflace klesla až na nulu, což je situace, k níž jsme se přiblížili v letech 2014 až 2016, stále by dluhopis vynášel 0,5 %, což je při nulovém růstu cen velice solidní výnos. Hlavní výhodou je, že u tohoto dluhopisu nebude klesat reálná hodnota investice, protože úrok bude investorům kompenzovat jakýkoliv růst cenové hladiny.

Čím větší inflace, tím lépe

Kdyby se například utrhly ceny ropy, potravin či energií, a podstatně vzrostla inflace na dlouho neviděných 13 %, naposledy jsme tuto inflaci zažili v roce 1998, Ministerstvo financí by poslalo držitelům dluhopisů 10,5 % (před zdaněním) a kompenzovalo by jim potenciální ztráty z inflace.

Jen pro zajímavost, ještě v roce 2008 jsme v Česku zažili inflaci nad 7 %. Pamětníci bouřlivých let jistě neradi vzpomínají na rok 1993, kdy byl růst cenové hladiny vysoko nad 20 % za rok. V době, kdy inflace byla 4 % mnoho lidem stačil výnos 3 % ze státního dluhopisu nebo 2 % na běžném účtu. Přitom na tom ale byli mnohem hůř než nyní, protože reálná hodnota jejich peněz klesala.     

Nově nabízený inflační dluhopis je po dlouhé době velice zajímavou konzervativní investicí a bude určitě velkou konkurencí spořících účtů a bankovních vkladů. Očekávám mnohem vyšší poptávku než u předešlých tranší nebo proti standardnímu dluhopisu s pevným úročením. Je velikou škodou, že podobný dluhopis nemohou nakoupit například penzijní fondy, protože by se poptávka rovnala několika desítkám miliard korun. Nastavení dluhopisu tak, jak ho představilo ministerstvo, je opravdu velice lákavé a nyní neexistuje krátkodobý bezrizikový produkt, který by byl podobně štědrý.

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: