Na trzích euforie, v ČNB pesimismus

Martin Mašát | 13. 2. 2019 | Vstoupit do diskuze

Pokud by platilo tvrzení jak na Nový rok, tak po celý rok, tak se máme letos na co těšit. Leden totiž začal úplně opačně než prosinec. Po takřka panických výprodejích, kdy v posledním čtvrtletí některé akciové indexy padaly i o 20 a více procent, se ceny akcií prudce obrátily a ztracené pozice začaly dobývat zpět.

Na trzích euforie, v ČNB pesimismus

Výsledkem je více než solidní začátek roku a takřka smazaná prosincová korekce, která negativně ovlivnila výsledky fondů, penzijních společností či hedge fondů za celý rok 2018. 

Dluhopisové trhy takto bouřlivým vývojem neprošly a pokračovaly v nastaveném trendu pomalého poklesu dlouhodobých výnosů, což naznačuje možnost určitého zpomalení ekonomiky a zkrocení budoucí inflace pod 2% cíl. Tento vývoj byl stvrzen Českou národní bankou, která ve čtvrtek ponechala sazby nezměněné na 1,75 %. Na měnových trzích se toho i přes určitou volatilitu mnoho nestalo a stále jsme v očekávání, kdy koruna začne posilovat.

Které akciové trhy vyletěly v lednu nejvíce? České dluhopisy nesou skoro nejvíc v Evropě. Kolik to tedy je? Porovnejte to s německými dluhopisy. Co koruna? Je tam, kde ji všichni chtějí mít? Čeká nás další korekce? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-lednu-2019/)

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Leden

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

+0,2 %

+0,2 %

+0,4 %*

Partners Universe 6

+1,5 %

+1,5 %

-3,1 %

Partners Universe 10

+3,1 %

+3,1 %

-0,4 %

Partners Universe 13

+3,8 %

+3,8 %

-1,6 %

Partners 7 Stars

+6,2 %

+6,2 %

-3,4 %

Partners Dividend Selection

+7,5 %

+7,5 %

-5,5 %

*Fond byl založen 14. listopadu 2018.

Návrat akciových trhů k listopadovým úrovním posunul výše i ceny našich podílových fondů. Na raketovém růstu nejvíce profitovaly čistě akciové fondy Partners 7 Stars a Partners Dividend Selection.  I čistě dluhopisový fond Partners Bond Opportunity zaznamenal kladný výsledek a potěšil konzervativní investory.

V letošním roce očekáváme pozitivní výkonnost u všech našich fondů, k čemuž by měla pomoci zklidněná situace na akciových trzích, posilující koruna a relativně vysoké výnosy českých státních dluhopisů vůči eurovým emisím. 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: