Akciový knockout na konci roku

Martin Mašát | 17. 1. 2019 | Vstoupit do diskuze

Konec roku na finančních trzích byl všechno, jen ne klidný. Rostoucí počet negativních komentářů ohledně budoucího vývoje americké, evropské či české ekonomiky celosvětově zvětšil rizikovou averzi investorů. I když se žádné významné nepříjemné zprávy neobjevily, stejně se investoři pustili do výprodeje rizikových investic, a to především akcií, a přesouvali se do bezpečnějších aktiv.

Akciový knockout na konci roku

Výsledkem je jeden z nejhorších měsíců za posledních pár let. Jednoduše řečeno by na celý rok 2018 takřka všichni investoři chtěli zapomenout. Je opravdu velmi těžké najít aktivum, které si uchovalo svoji cenu či dokonce zhodnotilo svoji hodnotu.

Kdo trpěl víc: Evropané či Amíci? Vidíme tedy přicházející krizi nebo nevidíme? Vidí ji centrální banky a přestanou nám zvedat úroky? Kam zase utekla centrální bance inflace? Posílí konečně koruna nebo budeme dál čekat na Godota? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-prosinci-2018/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Prosinec

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity

+0,0 %

+0,2 %*

+0,2 %*

Partners Universe 6

-1,4 %

-4,3 %

-4,3 %

Partners Universe 10

-4,0 %

-4,8 %

-4,8 %

Partners Universe 13

-4,3 %

-5,5 %

-5,5 %

Partners 7 Stars

-6,1 %

-9,3 %

-9,3 %

Partners Dividend Selection

-8,0 %

-12,0 %

-12,0 %

*Fond byl založen 14. listopadu 2018.

Korekce kam se podíváš

Silná korekce akciových trhů zasáhla i naše smíšené a čistě akciové fondy. Nicméně, diverzifikace a sázka na americké trhy pomohla tento pokles zmírnit, a proto v celoročním srovnání není pokles až tak razantní jako když se podíváme na výkonnost samotných evropských akcií či akcií nerozvinutých zemí. Bohužel, vyvážené fondy v loňském roce nezachránila ani konzervativní složka, která trpěla růstem výnosů dluhopisů.

Jediný fond, který udržel kladnou výkonnost, je náš nový fond Partners Bond Opportunity, který těžil z investice do dluhopisů v době, kdy se jejich výnosy pohybovaly výše. Fond dokázal i v současné volatilitě na trhu akcií a dluhopisů připsat klientům 0,2 %.

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: