Máme tu normální akciovou korekci či medvědí trh?

Martin Mašát | 17. 12. 2018 | Vstoupit do diskuze

Od listopadu se očekávalo hodně. Po prudké říjnové korekci cen akcií se čekalo, zda se potvrdí, že šlo jen o zdravý propad způsobený vyššími výnosy dluhopisů nebo o začátek dlouhodobějšího trendu na akciových trzích.

Máme tu normální akciovou korekci či medvědí trh?

Bojovalo se na dvou frontách, ale horší makroekonomická čísla nepřebila pozitivnější zprávy z politiky a mezinárodního obchodu. Vítěz je prozatím nejasný.

Dluhopisové trhy byly ovlivněny především nižší inflací či zpomalením indexů sentimentu, což pomohlo k růstu jejich ceny resp. k poklesu výnosů. Co se týče koruny, tak je stále ve vleku negativní nálady vůči menším měnám a navzdory všem prognózám ne a ne posílit.

Blíží se Evropa do recese? Zatápí Italové jen sobě nebo všem? Je Brexit pozitivní věc? Spadly akcie náhodou? A budou padat dál? Existují u nás nezaměstnaní? A co v USA? Zdraží Trump čínské zboží? Už je koruna konečně silná? Co to dělá s úroky? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-listopadu-2018/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Listopad

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Bond Opportunity*

+0,2 %

+0,2 %

+0,2 %

Partners Universe 6

-0,6 %

-3,0 %

-3,3 %

Partners Universe 10

+0,0 %

-0,9 %

-1,1 %

Partners Universe 13

-0,3 %

-1,3 %

-1,5 %

Partners 7 Stars

-0,8 %

-3,4 %

-2,7 %

Partners Dividend Selection

-0,3 %

-4,3 %

-5,2 %

*Fond byl založen 14. listopadu 2018.

Zvýšená volatilita akciových trhů se projevila i na výkonnosti našich dynamických a vyvážených fondů. Nicméně, listopadový pokles hodnoty byl pouze nepatrný. Ani od počátku roku není výsledek nijak tragický ve srovnání s hrozivými poklesy některých trhů včetně dluhopisových. Projevuje se tak vliv dostatečné diverzifikace a zaměření na silné trhy.

V listopadu jsme založili nový fond zaměřený čistě na dluhopisy Partners Bond Opportunity, který by neměl takřka reagovat na zvýšenou volatilitu či pohyby cen akcií. Prozatím přinesl klientům mírný zisk 0,2 %.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: