Kam investovat aneb která aktiva si zaslouží naši pozornost?

Martin Mašát | 5. 11. 2018 | Vstoupit do diskuze

Rad od investičních expertů je v médiích tolik, že by to denně stačilo na novou knihu. Proč si na vizionáře nezahrát také? Zkusím vypíchnout aktiva, která stojí za pozornost, ať už díky neefektivnímu ocenění či zcela jasnému trendu vývoje ceny. Těšme se na korunu, nemovitosti, bitcoin, Teslu a FAANG.

Kam investovat aneb která aktiva si zaslouží naši pozornost?

Nebude to jen o tom, KUPUJ či PRODEJ, ale spíše zamysli se, milý investore, nad skutečnou hodnotou či nehodnotou investice. Až čas pak ukáže, jestli jsme správně odhadli reakce trhů a následný vývoj cen aktiv.

Českou korunu čeká hvězdný rok

Koruna má za sebou smutné období. Nejdřív její hodnotu bez milosti srazila Česká národní banka a teď ji zase investoři berou jako jednu z malých lokálních měn typu argentinské peso, turecká lira či venezuelský bolívar. Problémy těchto nerozvinutých zemí, bohužel, stahují dolů korunu. A to si koruna nezaslouží. Vždyť se podívejte na raketový růst ekonomiky, nezaměstnanost či zájem ČNB o silnější korunu. Příští rok proto očekávám posílení až o 5 %. Hluboko pod 25 CZK/EUR ze současných 25,80 CZK/EUR. A tedy: long CZK, short EUR.

Propad cen nemovitostí nehrozí

Máme za sebou 2 roky extrémního nárůstu cen nemovitostí, kde zvýšení cen o 50 % či 80 % nebyl problém. Je to bublina a klesnou ceny na přijatelnou úroveň? Pravděpodobně ne. Lokality typu Prahy či Brna jsou sice extrémně drahé, ale prostě a jednoduše, kdo chce bydlet, nemá zde jiné vyhnutí než koupě či nájem a obé vyžaduje nějaký byt. A ty prostě nejsou a vzhledem k tomu, že počet lidí má v následujících 30 letech vzrůst v Praze na 1,5 miliónu, tak ani nebudou. Pár nových projektů sice může na nějakou dobu zbrzdit nárůst cen, ale 10% pokles cen jako v roce 2008 nečekejte. Výsledek: long rezidenční reality a půda.

Technologické akcie budou dál vládnout

Kdo by neznal Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (tedy Google). Cena jejich akcií je násobná než před pár lety. Nejsou tedy již moc drahé? Vzhledem k tomu, že tyto firmy si vytvořili každá svůj vlastní trh, kde je monopolem, a navíc kladou důraz na další inovace, mohou držet marže vysoké i nadále. Jedinou větší hrozbou je regulatorní zásah. Snad neusnou na vavřínech jako například Nokia. Výsledek: long FAANG.

Ikonická Tesla s potenciálem gigantického krachu

Věřte, nevěřte. Tesla je inovativní automobilka, která však nemá v porovnání se zažitými automobilkami šanci. To, že se pustila do výroby elektrických aut „první“ neznamená, že ostatní na to také již nejsou připraveni. Jen jim prostě „benzíňáky“ vydělávají víc. Raketový růst cen akcií Tesly byl způsoben především krásnou pohádkou, kterou světu prodal charismatický Elon Musk. Ale jen z příběhu se nedá žít. Tesla každý měsíc spaluje miliardy korun bez dostatečných příjmů a konec trápení, navzdory oslavným řečem, je v nedohlednu. Většina velkých investorů bere Teslu jako jasného kandidáta na krach. Za mne: short Tesla.

Neekologický bitcoin 

Debaty o tom, zda je bitcoin měna či ne, jsou jen takévé teoretická hrátky. Pár nadšenců s ním zkouší platit, ale na globální použití to nebude. Kdo by také chtěl mít v peněžence něco, co může mít za pár okamžiků poloviční hodnotu či dokonce nulovou. Zajímavé je, že samotná výroba bitcoinů je vlastně strašně drahá a samozřejmě neekologická. Současná hodnota bitcoinu je na úrovni výrobní ceny. Abychom se nedostali do situace, kdy na výrobu jednoho bitcoinu budete muset zaplatit dva. Ekologové i ekonomové se již nyní musí ťukat do čela. Bitcoin bude do budoucna spíše hračka pro pár příznivců a způsob „neregulovaného“ přesunu peněz. Výsledek: short bitcoin.

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: