Koruna na vyšší úroky stále nereaguje

Martin Mašát | 8. 10. 2018 | Vstoupit do diskuze

Pohledy investorů byly v průběhu září upřeny především na FED a případné další zvýšení základní sazby. Nepřekvapivě opět míchal kartami prezident USA Donald Trump a jeho postupné zvyšování cel, které by mělo podpořit průmysl v USA. Na našem lokálním písečku se hrálo hlavně o korunu, kterou se snaží pomocí silnějších sazeb posílit Česká národní banka. Marně.

Koruna na vyšší úroky stále nereaguje

Místo posílení z úrovně 25,60 CZK/EUR se koruna o pár dní později dostala nad 25,80 CZK/EUR. Neposlušnost koruny bude tlačit centrální banku ještě k jednomu zvýšení úroků do konce roku.

V Evropě také nebyl klid, protože se postupně zhoršují makroekonomická čísla a hlavně zlobí Italové. Jejich nová populistická vláda chce mít větší deficity navzdory varování ekonomů a představitelů Evropské komise. Prozatím to odnášejí italské dluhopisy a bohužel i ostatní členové EU díky horšímu vývoji cen akcií a oslabování eura.

Jaká je teď základní sazba České národní banky? Kolikrát už letos sazbu zvýšila? Pomáhá to dluhopisům? Ovlivňuje nás situace v Turecku či Velké Británii? Vyhrávají americké či evropské akcie? A kdo za to může? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-zari-2018/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Září

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

+0,4 %

-0,5 %

-0,8 %

Partners Universe 10

+0,0 %

+2,2 %

+1,7 %

Partners Universe 13

+0,3 %

+3,1 %

+3,1 %

Partners 7 Stars

+0,3 %

+3,2 %

+3,9 %

Partners Dividend Selection

-0,4 %

+1,3 %

-2,6 %

Zářijová výkonnost našich fondů se vesměs pohybovala v kladných číslech. Negativní vliv poklesu hodnoty koruny, cen evropských akcií a cen dluhopisů byl vyvážen růstem cen amerických akciových trhů, jejichž váhu máme v portfoliích zvýšenou. Pokles akciového fondu Partners Dividend Selection je způsoben korekcí cen dividendových akcií, protože jejich cena je díky diskontnímu faktoru více citlivá na zvyšování výnosů státních dluhopisů. I nadále budeme udržovat zvýšenou pozici v amerických akciích a sníženou v dluhopisech.

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: