Jak se vaří Amundi? Aneb co jsme viděli a slyšeli v Paříži

Martin Mašát | 24. 9. 2018 | Vstoupit do diskuze

V půlce září jsme se s kolegou Martinem Tománkem z naší investiční společnosti vydali do Paříže. Přímo do srdce investičního bankovnictví a do světa velkých peněz. Do Amundi Asset Management. Že my (Partners investiční společnost) jsme první liga o tom žádná, ale pohlédnou do Ligy mistrů, stálo za to a jsme rádi, že mezi oběma společnostmi panuje čilá spolupráce. Garantuji, že stojí za to, obětovat pár minut na přečtení mých poznámek.

Jak se vaří Amundi? Aneb co jsme viděli a slyšeli v Paříži

Člověka asi nepřekvapí, že Amundi nesedí na jednom podlaží někde na okraji Île-de-France, ale rozsah operací Amundi si žádá dvě ohromné výškové budovy uprostřed Paříže s výhledem na nějakou věž silně připomínající Petřín. Amundi je vedle činnosti správce aktiv fondů, také významný hráč na poli poskytování servisu poradenským sítím a také řídí nepřeberné množství Exchange Traded Funds tzv. ETF. To jsou právě ony indexové fondy, které používá také naše investiční společnost.

Příběh prodává a Amundi-CPR příběhy píše

V Partners investiční společnosti se soustředíme na optimalizaci nákladů a obecné investiční trendy a tudíž naše fondy jsou levné, lehce čitelné a dlouhodobě konkurenceschopné. Amundi zkouší prorazit na trhu fondů trochu jiným způsobem a to především pomocí tematických fondů to jest aktivním vyhledáváním budoucích hvězd. Ty nám představili a my jsme je (ty fondy) v rámci našeho křížového výslechu svlékli do naha.

Tematické fondy spadají pod divizi CPR, což je nezávislý správce, který se snaží dodat svým fondům originální a hlavně dlouhodobě populární příběhy, které by však svou podstatou měly být za pár let ještě populárnější a tudíž výnosnější než průměr trhu. Dva z oněch příběhů resp. témat budou k dispozici i v České republice a dokonce zajištěny do české koruny.

Fond Global Silver Age

Hlavním tématem fondu či spíše jeho investičními cíli jsou firmy soustředící se na produkty pro starší ročníky. Základní myšlenkou jsou demografické změny zvláště stárnutí obyvatelstva, které jasně favorizují starší ročníky. Fond proto investuje do firem, které pomáhají starším lidem zpříjemnit si či užít si důchodový věk.

Vždyť průměrný věk dožití má vzrůst do roku 2050 na 77 let ze současných 70 let, počet lidí nad 60 se má v následujících 30 letech skoro ztrojnásobit. A že je to extrémní nárůst potenciálních kupujících a že to nejsou ti nejchudší. Firmy, které fond sleduje, se rekrutují z mnoha odvětví průmyslu od farmacie, přes automobilky, bezpečnost, po zdravotnický materiál či správu financí. V delším období by příslušné firmy měly nést vyšší výnosy než průměr akciového trhu.

Fond Global Disruptive Opportunities

Trochu z jiného konce to bere fond soustředící se na převratné inovace. Je to investice už nyní do něčeho, co má v budoucnu sílu vytvořit si vlastní trh či stát se inovativním lídrem. Fond sleduje aktuální trendy, patenty a vývoj moderních technologií a přístupů, aby vybral ty správné firmy, které díky inovacím budou v budoucnu pobírat nadprůměrné zisky.

Průmyslová odvětví, kde fond loví, často ještě ani neexistují a navíc se rychle mění. V současnosti fond investuje především v oblasti e-commerce, robotizace, biotechnologií či do obnovitelných zdrojů. Myšlenka, investovat do inovací je svým způsobem geniální a může přinést vysoce nadprůměrné výsledky, ale riziko je také vyšší, protože plno ambiciózních projektů může ztroskotat.

Exchange traded fund management

Po zajímavé diskuzi nad strategiemi fondů nastal čas na odpolední smršť přednášek. Pro nás portfolio manažery to byla vzrušující část dne týkající se řízení ETF jako investičního instrumentu, kterým se dají velice rychle a levně měnit strategie a přitom být neustále široce diverzifikován. Ano, to jsou důvody, proč jsou nyní tak populární a naše investiční společnost je používá ve fondech od vyvážených Partners Universe 10 a 13, po akciový Partners 7 Stars, což nám umožňuje lehce kličkovat na finančních trzích, aniž bychom našlápli jednotlivou minu tipu Sazka, NWR či Enron.

Emoce stříkaly a vzduch se tetelil nad pojmy jako modified duration, ladder strategie, repo a inverzní repo. Nit suchou jsme nenechali na tracking error či primary issuance. Místností proběhla třikrát mexická vlna, když se probírala syntetická replikace a procedury risk managementu navazující na regulaci UCITS. A to nezmiňuji: sample replication, asset swapy, time spread a podobně. Jistě mi dáte za pravdu, že by se to dalo poslouchat od rána do večera.

Proběhnout Paříž a umřít

Ale v Paříži jsme jen nepracovali, ale také jsme si užívali. A dalo se očekávat, že duo Martin a Martin ponechá v prachu pařížských cest svoji nesmazatelnou stopu. Bylo zde však jisté omezení. Let z Václava na Charlese trval hodinu a deset minut. Ježdění po ploše pana de Gaulla trvalo skoro stejně dlouho. Cesta z letiště do hotelu v období špičky trvala 2 hodiny a voilà ve 4 odpoledne jsme byli na hotelu a vyrazili jsme dobýt střed Paříže. Protože však v 19:00 začínal oficiální program, měli jsme na celou Paříž něco přes 2 hodiny. A sledujte, co jsme jako pěší turisti stihli.

Ano, viděli jsme Eiffelovu věž. Tedy proběhli jsme pod ní. Ano, běželi jsme kolem Assemblée Nationale. Škrtli jsme Muzeum Orsay. Lehce se napili u Louvru a navštívili nákupní centrum pod louverskou pyramidou. A pak už sprintem domů a zdálky se podívat na Vítězný oblouk a katedrálu Notre-Dame. Třináct kilometrů za dvě hodiny. Průměrná rychlost chůze 7 km v hodině. Martin Tománek mi mezi dvěma záchvaty kašle slíbil, že příště si bere s sebou na školení v Paříží i magnézium proti křečím.

15

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: