Koruna na ČNB nereaguje

Martin Mašát | 10. 9. 2018 | Vstoupit do diskuze

Uplynul zhruba jeden měsíc od posledního, už pátého, zvýšení úrokových sazeb v České republice. Hlavním důvodem, proč naše centrální banka zpřísnila sazby už na 1,25 %, je slabší úroveň koruny oproti prognóze ČNB. Bohužel, ani tentokrát koruna na krok centrální banky nezareagovala. Mnohem větší efekt mají slova a činy prezidenta USA. Jistý vliv na korunu má překvapivě i situace v Turecku.

Koruna na ČNB nereaguje

Současné turbulence pak především ovlivňují akciové trhy. Ty americké rostou jako by se nechumelilo. Evropské a rozvíjející se akciové trhy zase korigují svoje hodnoty. Trh s dluhopisy ukazuje, že investoři se spíše stahují z rizikovějších aktiv a výnosy dluhopisů mírně klesaly, což znamená, že rostly jejich ceny.

Která evropská země to má nahnuté a nechce se jí platit dluhy? Můžeme se „těšit“ na další zvedání sazeb? Už začnou konečně dluhopisy a dluhopisové fondy vydělávat? A co akcie, zřítí se konečně po 10letém růstu? Posílí konečně koruna? A co Donald? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-srpnu-2018/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Srpen

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

-0,5 %

-0,9 %

-0,8 %

Partners Universe 10

+0,4 %

+2,1 %

+2,5 %

Partners Universe 13

+0,5 %

+2,8 %

+4,0 %

Partners 7 Stars

+0,6 %

+2,8 %

+5,6 %

Partners Dividend Selection

-1,5 %

+1,7 %

+0,2 %

Růst amerického akciového trhu, zajištěná koruna a defenzivní zainvestování v dluhopisech byly hlavními tahouny výkonnosti našich fondů. Mírný pokles hodnoty aktiv konzervativního fondu Partners Universe 6 jde na vrub zvýšené pozice v krátkodobých konzervativních aktivech, jejichž ceny klesly po zvýšení sazeb ze strany ČNB a díky pozicím v evropských akciových trzích.

Pokles akciového fondu Partners Dividend Selection je způsoben propadem cen akcií některých společností, které jsou citlivé na kroky prezidenta Trumpa, jako třeba německé automobilky. I nadále budeme udržovat zvýšenou pozici v amerických akciích a sníženou v dluhopisech.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: