Červen: ČNB zvyšuje úroky

Martin Mašát | 16. 7. 2018 | Vstoupit do diskuze

Česká národní banka koncem června vcelku neočekávaně zvýšila úrokové sazby. Výsledkem okamžitě po zvýšení sazeb nebylo posílení koruny, ale pouze růst výnosů dluhopisů. Lokální akciový trh na tento překvapivý tah takřka nereagoval.

Červen: ČNB zvyšuje úroky

Ve světě pokračoval výprodej aktiv z nerozvinutých zemí. Ztrácely nejen ceny akcií, ale také hodnota jejich měn. Tento současný negativní náhled investorů na aktiva z „emerging markets“ bohužel částečně dopadá i na korunu a české akcie, které také mírně klesají. Důvodem vzniku takto silné rizikové averze jsou především kroky prezidenta USA Donalda Trumpa.

Na druhou stranu peníze investorů směřují do bezpečnějších aktiv v podobě německých dluhopisů či amerických akcií, které jako jedny z mála rizikových aktiv rostly.

Co to ten Trump vlastně vymýšlí, že to všechny tak zlobí? Proč vcelku z ničeho nic ČNB zvýšila sazby? Pomohlo to někomu? Kolik stojí dolar a kolik euro? Vyplácí se nyní investice ve fondech nerozvinutých zemí nebo třeba ve střední Evropě? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-cervnu-2018/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Fond

Červen

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

-0,4 %

-1,5 %

-1,3 %

Partners Universe 10

-0,1 %

+0,6 %

-0,3 %

Partners Universe 13

+0,1 %

+0,5 %

+0,3 %

Partners 7 Stars

+0,5 %

+0,0 %

+1,5 %

Partners Dividend Selection

-1,1 %

+0,3 %

-0,6 %

Díky převážení portfolií v dolaru a amerických trzích byly naše fondy relativně imunní vůči turbulencím na dluhopisových, měnových i akciových trzích. Fondy Partners Universe 13 a čistě akciový Partners 7 Stars skončily dokonce v kladných číslech.

Od počátku roku evidujeme pouze drobnou ztrátu u fondu Partners Universe 6, kde je příčinou konzervativní složka, která trpí díky náhlému nárůstu sazeb.

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: