Kam se hrabe krize Řecka, máme tu Itálii

Martin Mašát | 12. 6. 2018 | Vstoupit do diskuze

Květnové pohyby na finančních trzích byly naprosto učebnicové, takže stačilo sledovat zprávy a člověk přesně věděl, co se v nejbližších dnech s cenami aktiv stane. Hlavním hybatelem nebyly tentokrát centrální banky, ale Italové a jako obvykle prezident Trump.

Kam se hrabe krize Řecka, máme tu Itálii

Italové se do pozornosti analytiků a médií dostali hlavně tím, že opět nedokázali sestavit vládu a další pokus dostaly do ruky nesystémové strany a jejich plány vystrašily takřka všechny ekonomy. Není divu, že ožily dluhopisové trhy a ani akcie nezůstaly úplně v klidu. Trump se naopak zase pustil do Iránu a rozvibroval ceny ropy.

Výsledkem byla korekce cen akcií v Evropě a nerozvinutých zemích, propad kurzu jejich měn, pokles cen dluhopisů Itálie a zdražení německých státních dluhopisů.

Proč 5* není vždy to nejlepší? Chcete vidět názorný příklad, proč někdo platí vyšší úroky? Kdo je „in“ euro nebo dolar? Budou se u nás zvedat sazby? Proč zdražují dovolené a benzín? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti.

Výkonnost fondů Partners za poslední rok 

Fond

Květen

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

-0,6 %

-1,2 %

-1,3 %

Partners Universe 10

+2,1 %

+0,7 %

-1,5 %

Partners Universe 13

+1,6 %

+0,4 %

-0,9 %

Partners 7 Stars

+2,1 %

-0,4 %

+0,0 %

Partners Dividend Selection

+1,5 %

+1,3 %

+0,4 %*

*         Fond byl založen 21. 6. 2017.

Posilování dolaru a necitlivost amerických trhů na turbulence v Evropě pomohla v květnu ke zhodnocení našim dynamickým fondům. Od počátku roku mají 3 naše fondy kladnou výkonnost, což není v současnosti běžným jevem. Hlavním důvodem je náš negativní pohled na dluhopisy, které stále ztrácejí, důsledné dodržování diverzifikace akciových trhů a otevřená pozice v dolaru.

Náš konzervativní fond Partners Universe 6 nepatrně ztratil a důvodem je právě pokles cen dluhopisů a evropských akcií.

 

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: