Zlato – nedá se žít pouze z historie

Martin Mašát | 29. 5. 2018 | Vstoupit do diskuze

Zlato je aktivum, které je obecně chápáno jako uchovatel hodnoty. Zlato sice drží svoji hodnotu, ale to neznamená, že je stále stejná. Cena zlata je závislá na mnoha faktorech a bohužel i na těch přírodních. Asi nejdůležitějším důvodem držby zlata je uchování majetku v případě systémové krize či nějaké katastrofy. Investor si kupuje něco jako pojištění proti globální krizi, po které se bude opět platit zlatem. A pojištění obecně není zrovna zisková příležitost.

Zlato – nedá se žít pouze z historie

Cena zlata a jeho zbožštění je z velké části dána svým historickým vývojem, kdy po mnoho staletí bylo díky své jedinečnosti a limitovanému množství využíváno jako platidlo. Vývoj tento pohled již překonal. V současnosti je zlato kromě elektrotechniky a zubního průmyslu bráno spíše jako luxusní komodita se všemi neduhy takového aktiva, jako jsou vysoká volatilita, cena závislá na rozmarech počasí plus dodatečné náklady na skladování či ověřování apod. Dlouhodobě zlato sotva pokrývá růst inflace. Dalším negativem investic do zlata je jeho nelikvidita a vysoké poplatky za obchodování. Investicí do zlata si kupujete pojištění se všemi jeho náklady a tragickou výkonností. Za posledních 5 let zlato „vydělalo“ sotva nulu.

Centrální banky podíl zlata snížily

Nelze než ocenit rozhodnutí ČNB, která se zlatých zásob zbavila a svá aktiva ukládá do likvidnějších, méně volatilních a dlouhodobě výnosnějších aktiv. Například do dluhopisů a akcií.

Když už sázíte na přicházející krizi, tak nejlepší cestou jak dosáhnout na očekávané výnosy komodit je využití podílových fondů. Výhodou je denní likvidita, diverzifikace a dohled zkušeného portfolio manažera. Jinak stále platí, že v rámci celkového majetku klienta by zlato mělo dosahovat řádů procent, ne desítek procent. Bohužel, podle výzkumu firmy Partners, přes 30 % domácností preferuje ukládání peněz do zlata, čímž si dlouhodobě snižují svůj potenciální výnos z majetku.

Investice na hraně nejsou v současnosti jen tyto tři. Hodně podobných se najde u současných investic do nemovitostí, spekulativních dluhopisů, drahých kovů či investičních šperků.

 

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: