Bitcoin – investiční pohádka hnaná médii

Martin Mašát | 14. 5. 2018 | Vstoupit do diskuze

Nárůst ceny bitcoinu od ledna 2013 do prosince 2017 byl impozantní a z jednoho dolaru jste dostali 1400násobek neboli výnos 330 % ročně. Neuvěřitelné navýšení hodnoty bylo výsledkem obrovské poptávky po této měně, která byla živena globálním marketingovým útokem. Tento nárůst neměl nic společného s fundamentální hodnotou, ale spíše jen s módním postojem.

Bitcoin – investiční pohádka hnaná médii

Přesně podle očekávání se v určitém bodě poptávka resp. posluchači pohádky vyčerpaly a cena začala padat. Z hodnoty přes 18 tisíc dolarů za bitcoin během pár měsíců spadla cena na asi 8 tisíc dolarů. Hodně to připomíná příběh spekulace v dřevních dobách tvorby českého kapitalismu, kdy jste z ničeho dokázali vykázat majetek několik miliónů. Stačí vytvořit coin/akcii/haťapu a dát do oběhu pouze zlomek objemu a u něho pomocí spekulací či správného marketingu vyhnat cenu na pár obchodech do nebe. Pak celé množství vynásobíte nabobtnalou cenou a jste milionář.

V odborných článcích se píše, že polovinu všech bitcoinů vlastní dohromady asi jen tisíc lidí! Ti od počátku nemuseli hnout ani prstem, jen podporovali růst ceny. Celý takový majetek je virtuální a jeho skutečná reálná hodnota je mnohem nižší. Nesmíte totiž žádné větší množství prodat, jinak cena zkolabuje.

Kapitálová hodnota všech bitcoinů sice dosáhla velikosti největších amerických firem, ale z ekonomického hlediska jde o virtuální majetek, který by měl v případě prodeje řádově nižší hodnotu. Navíc vůči celkové hodnotě všech akcií dělá podíl bitcoinu méně než 0,5 %. Proto je případný krach nebo pokles ceny o 90 procent naprosto nevýznamný a světová ekonomika si toho ani nevšimne.

Těžba bitcoinu stojí víc než auto. A co za to?

Úspěch několika nejznámějších kryptoměn, jako je bitcoin, litecoin, ethereum nebo ripple, je vyvážen krachem mnoha desítek či stovek jiných. Prodejní argument o raketovém růstu ceny za posledních pět let stojí bohužel jen na příběhu několika málo kryptoměn z mnoha.

Jakou má tedy bitcoin cenu? Minimálně by se měla rovnat hodnotě, za kterou se „těží“. A že to není zadarmo. Je nutné kupovat průběžně dražší počítače a nové programy těžící kryptoměnu. Aktuálně stojí vytěžení 1 bitcoinu asi 7 tisíc dolarů, což je vcelku dost. Z čistě ekonomického hlediska je to jedno z největších plýtvání energií.

Kryptoměny pravděpodobně přežijí, ale pouze jako specifické platidlo v určitých sektorech a odvětvích, ale na cestu ke globálnímu platidlu to nevypadá. Chybí zde jakékoliv záruky, kolísání ceny je enormní, je to drahé a svými omezeními by bitcoin způsobil deflační spirálu. Za mě: investice na odpis.

7

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: