Hurá, akcie spadly o 10 %

Martin Mašát | 9. 3. 2018 | Vstoupit do diskuze

Čím dál tím více investorů se ptalo, kdy konečně přijde nějaká korekce, když akcie stále jen rostou a trvá to už několik let. A stačil únor 2018 a máme ji tady. Nikdo ji nečekal a už vůbec ne tak prudkou. Za pár únorových dnů se ceny akciových indexů sesypaly skoro o 10 %. Svým způsobem si investoři oddychli, protože se konečně ukázalo, že trhy fungují, a když je něco obecně vnímáno jako drahé, tak to prostě jednou zlevní.

Hurá, akcie spadly o 10 %

Dluhopisové trhy stály trochu bokem akciové korekce a žily si relativně vlastním životem. Jejich výnosy spíše jen lehce fluktuovaly podle vyjádření jednotlivých centrálních bank. Podobně na tom byly trhy cizích měn. Tam je hlavní událostí zastavený pokles hodnoty dolaru, který za poslední rok vůči koruně ztratil skoro pětinu své hodnoty.

Mění se trend a akcie se otočí směrem dolů? Budou padat i ceny dluhopisů stejně jako v loňském roce? Kdo se umí více naparovat: Trump či Putin? Kdo je tygrem Evropy? Za kým se umístilo Německo? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-unoru-2018/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

graf

Fond

Únor

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

-0,9 %

-0,6 %

-0,2 %

Partners Universe 10

-0,9 %

-1,8 %

-5,0 %

Partners Universe 13

-1,3 %

-1,5 %

-4,0 %

Partners 7 Stars

-2,2 %

-2,5 %

-3,7 %

Partners Dividend Selection

-2,6 %

-2,5 %

-3,4 %*

  • * Fond byl založen 21. 6. 2017.

Defenzivní nastavení akciových investic a částečně otevřená pozice v dolarových investicích zabránila většímu poklesu našich fondů. Výsledný pokles o maximálně 3 % je vzhledem k obecně negativním únorovým číslům slušným výsledkem.

Nejhorší výkonnost mají samozřejmě čistě akciové fondy Partners 7 Stars a Partners Dividend Selection. Lehce zápornou výkonnost měl i nejkonzervativnější fond Partners Universe 6, což bylo způsobeno jak korekcí rizikové akciové složky, tak anemickým růstem konzervativní dluhopisové části portfolia.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: