Hypoteční sazby rostou, vkladové stagnují

Martin Mašát | 26. 2. 2018 | Vstoupit do diskuze

Banky využily posun základní úrokové sazby Českou národní bankou jako záminku pro zvyšování sazeb hypotéčních úvěrů. Hlavním důvodem růstu sazeb hypoték je rychlý nárůst výnosů státních dluhopisů, který nastal již minulý rok.

Hypoteční sazby rostou, vkladové stagnují

Výnosy dluhopisů jsou mnohem lepší indikátor vývoje sazeb hypoték než vcelku irelevantní krátkodobá sazba ČNB. Současný vývoj na dluhopisovém trhu ukazuje, že sazby hypoték budou i nadále svižně růst směrem ke 3 procentům.

Trochu v jiné pozici jsou banky v případě úročení vkladů klientů. Banky jsou totiž stále plné levných peněz, které ČNB vytiskla během intervencí a nepotřebují běžné klienty lákat k ukládání peněz vyššími úroky. Proto lze očekávat jen velmi zanedbatelné a navíc pozvolné zvedání vkladových sazeb a to v řádech desetin procenta. Ani další zvýšení základní sazby na 1 %, které očekáváme po jarních prázdninách, nebude žádným silným impulsem pro vstřícnější posun sazeb vůči běžným klientům.   

3

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: