Hrozí další světová krize?

Pavel Kohout | 12. 2. 2018 | Vstoupit do diskuze

Leckdo je připraven na nejhorší, protože na burzách se odehrává Armageddon. Index Dow Jones poklesl o více než 9 procent ze svého historického maxima.

Hrozí další světová krize?

Jaká hrůza! Nicméně akcie občas prudce klesají, když předtím řadu měsíců zdánlivě bezrizikově rostly. Ovšem takové chování je poměrně běžné a bohužel nevypočitatelné. Co rostlo příliš rychle během příliš krátké doby, může poklesnout. Alespoň dočasně.

graf

Na druhé straně je hodně věcí, které vypočitatelné jsou. Zde je šest užitečných indikátorů, které nám pomohou vyznat se v situaci.

kohout

Horní řada zleva:
(1) Výnosová křivka nesignalizuje recesi (na rozdíl od roku 2007 nebo roku 2000)
(2) Úroveň rizika (Risk Level) je zvýšená, což svědčí o značné nervozitě na akciovém trhu -- ale o ničem jiném.
(3) Ziskovost firem je pod úrovní dlouhodobého trendu (opět na rozdíl od let 2007 a 2000), což znamená, že je prostor pro růst. Odpovídají tomu i projekce výnosů společnosti Lipper Alpha.

Dolní řada zleva:
(4) Akcie jsou po poklesu zpět v pásmu "férového ocenění" (v únoru 2000 byl trh nadhodnocen o 58 procent, v únoru 2007 o 16 procent, v říjnu 2007 o 20 procent).
(5) Stav amerického bankovnictví (resp. úvěrového trhu) je na dolní hranici pásma normálu. Úvěrová aktivita je spíše podprůměrná. V únoru 2007 bylo bankovnictví na horní hranici oranžového poplachu, v říjnu 2007 již v pásmu červeného poplachu. Podobně tomu bylo v květnu 2000.
(6) Velmi podobně se vyvíjel také indikátor peněžní expanze, neklamný signál, že ekonomika se přehřívá. V současnosti je jednoznačně v "chladném" pásmu.

Závěr? V souladu s klasickým dílem sci-fi, které jistě není třeba jmenovat, lze doporučit jediný praktický závěr: DON'T PANIC.

 

8

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: