Pokles cen akcií pokračuje. Živí ho Trumpova cla

Martin Mašát | 23. 4. 2018 | Vstoupit do diskuze

Zatímco únorová korekce cen akcií byla obecně vnímána jako zdravá záležitost způsobená spíše technickými faktory, tak pokles cen v březnu byl o něčem jiném. Náladu investorů bez skrupulí odstřelil prezident USA Donald Trump.

Pokles cen akcií pokračuje. Živí ho Trumpova cla

Ten v rámci svých slibů na podporu lokálního průmyslu přislíbil zavedení cel. Investoři se hromadně lekli, protože to může vést až k obchodním válkám, které poškodí všechny.

Náladě nepomáhala ani aféra Facebooku či výsledek italských voleb. Není se co divit, že výsledná čísla akciových trhů byly v březnu opět v červeném. Mírné zisky po dlouhé době zaznamenaly dluhopisy, které těžily z přesunu investorů do bezpečnějších aktiv. Zvýšená poptávka tlačila níže výnosy resp. výše ceny.

Co se týče měnových kurzů, tak v březnu nenastaly žádné větší posuny a to ani navzdory dalšímu zvýšení sazeb v USA a holubičímu tónu z naší centrální banky.

Kolikrát se ještě letos v ČR zvýší úroky? Kde bude kurz koruny k euru na konci roku? Dělá Trump dobře, že zavádí cla?  Co dluhopisy, mají našlápnuto k dobrým číslům? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-breznu-2018/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

graf

Fond

Březen

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

-0,8 %

-1,3 %

-0,8 %

Partners Universe 10

-1,6 %

-3,4 %

-6,2 %

Partners Universe 13

-1,9 %

-3,4 %

-5,7 %

Partners 7 Stars

-3,3 %

-5,7 %

-7,1 %

Partners Dividend Selection

-2,4 %

-4,8 %

-5,7 %*

  • * Fond byl založen 21. 6. 2017.

Únorový pokles cen akcií jsme využili k navýšení akciových pozic v portfoliích. Největší propad zaznamenal fond Partners 7 Stars, který klesl o 3,3 %. Menší pokles zažily vyvážené fondy Partners Universe 10 a 13, kde byl pokles rizikové složky zpomalen růstem konzervativní části portfolia.

Mírně zápornou výkonnost měl i nejkonzervativnější fond Partners Universe 6, což bylo opět způsobeno korekcí rizikové akciové složky v souladu s všeobecným pohybem trhů.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: