Konec roku opět ve znamení centrálních bank

Martin Mašát | 5. 1. 2018 | Vstoupit do diskuze

Všichni se pokaždé těší na vánoční svátky, ale dny před Vánoci jsou spíše o stresu a nervozitě. Finanční investoři a analytici si k tomu všemu shonu přihodili ještě plno nových zpráv, které jim klidu nepřidaly.

Konec roku opět ve znamení centrálních bank

Začneme-li v České republice, tak tu máme několik zajímavých událostí: jmenování nové vlády bez dostatečné podpory v parlamentu, schválení rozpočtu pro rok 2018, který je i přes enormní růst ekonomiky plánován jako deficitní a předvánoční zasedání centrálních bankéřů, kteří naznačovali zdražení peněz.

Ani v zahraničí nebyla vyloženě nuda. Američtí centrální bankéři opět zvýšili základní úrokovou sazbu, kdežto ECB raději mlčela a nadále využívá záporné úroky. Prezidentu USA Trumpovi se konečně podařilo splnit jeden ze svých slibů, a to prosazení nižší sazby korporátní daně.

Stačil růst HDP o 5 %, růst mezd o 7 % a inflace skoro 3 % na růst sazeb? Vydělává se na dluhopisech? Co se konečně Trumpovi podařilo? O kolik posílila v roce 2017 koruna a kdo na tom nevydělal? Co dál s korunou a kam půjdou sazby? Můžou být sazby centrální banky i záporné? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-prosinci-2017/).

graf

Fond

Prosinec

Od počátku roku

Za poslední­ rok

Partners Universe 6

-0,3 %

+1,1 %

+1,1 %

Partners Universe 10

-0,2 %

-1,3 %

-1,3 %

Partners Universe 13

-0,2 %

-0,4 %

-0,4 %

Partners 7 Stars

+0,8 %

+2,3 %

+2,3 %

Partners Dividend Selection

-0,9 %

-0,9 %*

-0,9 %*

  • * Fond byl založen 21. 6. 2017.

Posilování koruny a pokles evropských akcií stály za negativní výkonností našich fondů v prosinci. Pouze fond Partners 7 Stars se svojí diverzifikací a sázkou na americké trhy dokázal udržet kladnou výkonnost. V meziročním srovnání klientům přidal fond Partners Universe 6 asi 1 % a to navzdory poklesu cen konzervativních investic. Meziročně se vedlo také fondu Partners 7 Stars, který profitoval především z růstu amerických akcií.

Fondy Partners Universe 10 a 13 nepatrně oproti roku 2016 klesly a důvodem je opět jejich konzervativní složka a posilování koruny. U fondu Partners Dividend Selection je za mírným poklesem především pokles akciových trhů na konci roku.

Děkujeme všem klientům za důvěru a věříme, že rok 2018 bude z investičního pohledu úspěšnější než rok 2017 a že se neblíží žádné výraznější finanční krize.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: