Kryptoježíšek naděluje

Aleš Tůma | 18. 12. 2017 | Vstoupit do diskuze

Kde se vzal, tu se vzal, narodil se spasitel. Lidé od něj čekají, že vyřeší problémy současného prohnilého finančního systému. Kupříkladu peníze – současné peníze nejsou kryté žádnou reálnou hodnotou, jsou to jen jakési účetní záznamy. Virtuální. To spasitelské peníze jsou kryté vírou. Vírou, že jim někdo další bude také věřit, až je budete chtít utratit.

Kryptoježíšek naděluje

A nezlomná víra, to je přece ta nejlepší měna. Cena spasitelských peněz se 11. prosince 2017 poprvé přehoupla přes 18 000 amerických dolarů. A jak se na víru obracejí stále nové a nové ovečky, růst se zrychluje.

Najdou se i tací, kteří ještě před rokem víru ve spasitele prohlašovali za sektářství, a teď jsou sami zapálenými kazateli, kteří volají po novém vyhnání penězoměnců z chrámu. Zastánci starých pořádků proti spasiteli veřejně burcují, ale mnozí už mají také nakoupeno. Jen s rychlostí vyřizování modliteb je spasitel jaksi na štíru – zvládne vyřídit jen několik málo transakcí za vteřinu. Tradiční finanční instituce jich zpracují ne několikanásobně, ale o několik řádů víc. O dalších dětských nemocech děťátka narozeného v chlévě nemluvě.

Odkud se tedy bere hodnota spasitelských peněz? Otázku víry už jsme zmiňovali… Jedna jistota tu ale je. Počítače, na kterých se nové spasitelské peníze (jinak též známé jako bitcoin) produkují, momentálně dohromady propálí víc elektřiny než celé Slovensko. Takže ať už svým věrným Ježíšek příští rok nadělí cokoliv, uhlí to nebude.

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: