Česká republika příliš roste

Martin Mašát | 8. 12. 2017 | Vstoupit do diskuze

Podle statistiků se většina obyvatel České republiky těší z razantního růstu mezd. Firmy navíc nemohou najít správné zaměstnance. Jsme také svědky dlouho nevídaného růstu ekonomiky. Na druhou stranu opět asi mají špatné sny v centrální bance, o čemž svědčí vyjádření guvernéra a dalších členů bankovní rady.

Česká republika příliš roste

Výroky typu „ekonomika roste rychleji než je její potenciál“ nebo „inflace se dotýká horního hranice cíle ČNB“, potvrzují určité přehřátí našeho hospodářství. Za této situace se růst základní sazby ČNB o 0,25 % na začátku listopadu může stát odrazovým můstkem k mnohem razantnějšímu zvyšování úroků ve snaze ekonomiku přibrzdit.

Není divu, že koruna v takovém prostředí dále posilovala. Dluhopisy dále ztrácely půdu pod nohama a až ke konci měsíce se výnosy dluhopisů trochu uklidnily. Co se týče globálních akciových trhů, byla situace méně dramatická, protože se nekonaly žádné silné kurzotvorné události. Akciové trhy v USA opět pomalu rostly a naopak akcie v Evropě trochu korigovaly předchozí prudký vzestup.

Raduje se guvernér Jiří Rusnok z růstu HDP o 5 %? Je inflace nižší než průměrné sazby hypoték? Jásají konzervativní investoři nad jejich konzervativními investicemi? O kolik nám zlevnilo zboží z EMU nebo z USA? Vydělaly letos akcie a vydělali na nich čeští investoři? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-listopadu-2017/).

Výkonnost fondů Partners za poslední­ rok

graf

Fond

Listopad

Od počátku roku

Za poslední­ rok

Partners Universe 6

-0,3 %

+1,4 %

+2,4 %

Partners Universe 10

-1,1 %

-1,0 %

+0,8 %

Partners Universe 13

-0,9 %

-0,1 %

+1,8 %

Partners 7 Stars

-1,3 %

+1,5 %

+3,8 %

Partners Dividend Selection

-0,8 %

+0,0 %*

+0,0 %*

* Fond byl založen 21. 6. 2017.
 

Volatilita cen dluhopisů a posilování koruny stáhly výkonnost našich fondů do záporných hodnot. Portfolia sice zaznamenala nárůst cen amerických akciových indexů, který však byl kompenzován poklesem hodnot těch evropských. Naše fondy pak v souhrnu zaznamenaly v listopadu pokles kolem 1 %.

1

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: