Dluhopisový Armagedon pokračuje

Martin Mašát | 13. 11. 2017 | Vstoupit do diskuze

V říjnu bylo živo především na lokálním dluhopisovém trhu, kde české státní dluhopisy zrychlily svůj propad. Překvapili také čeští centrální bankéři, kteří se jako jeden muž najednou začali hlásit k podpoře zvyšování sazeb a své sliby hned na začátku listopadu splnili. Není divu, že v prostředí nahoru letících výnosů posilovala koruna vůči euru. Co se týče akciových trhů, tak u nich pokračovala relativně pozitivní nálada a jejich ceny se posouvaly obecně výše.

Dluhopisový Armagedon pokračuje

Vedle ČNB se také vcelku výrazně projevila Evropská centrální banka, která stanovila relativně pomalou rychlost a sílu ukončování kvantitativního uvolňování, což ve svém důsledku výrazně oslabilo euro vůči dolaru.

Jaká je základní sazba (repo) stanovená ČNB? A jak je vysoká inflace? Kolik naopak nese 5letý dluhopis? Je to málo nebo hodně? Podržely dluhopisy konzervativní portfolia? O kolik už letos posílila koruna vůči euru a vůči dolaru? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-rijnu-2017/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

graf

Fond

Říjen

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

+0,4 %

+1,8 %

+2,7 %

Partners Universe 10

+0,9 %

+0,1 %

+3,0 %

Partners Universe 13

+1,2 %

+0,8 %

+4,4 %

Partners 7 Stars

+1,3 %

+2,8 %

+9,3 %

Partners Dividend Selection

-2,2 %

+0,8 %*

+0,8 %*

  • * Fond byl založen 21. 6. 2017.

Výprodej dluhopisů, který začal v průběhu září v České republice, tlačil níže konzervativní části smíšených fondů. Nicméně, naše defenzivní strategie a zvýšená pozice v akciových indexech udržela smíšené fondy v solidních kladných číslech. Naše fondy pak v souhrnu zaznamenaly v říjnu růst kolem 1 %.

Říjnový pokles hodnoty u našeho nejmladšího fondu Partners Dividend Selection je dán především poklesem akcií firmy GE, kde firma zhoršila svůj výhled pro výplatu dividend. Aktuální pokles vykompenzoval nadprůměrný růst ze září a od svého založení před 4 měsíci je fond téměř 1 %  v plusu.

2

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: