Tabulka čtyř indikátorů: USA

Pavel Kohout | 6. 3. 2017 | Vstoupit do diskuze

Vyloučíme-li vše nepodstatné a zavádějící, zbývá to, co má skutečný význam.
Tento týden:
Úrokové sazby, omyly americké centrální banky, férově hodnocené akcie, index Dow Jones.

Očekávaný růst úrokových sazeb v USA

Očekávaný růst úrokových sazeb v USA
Význam: 

Po několika letech, kdy americké krátkodobé úrokové sazby byly prakticky na nule, se během letošního roku bude situace pomalu normalizovat. Alespoň analytici to tak očekávají. Ke zvýšení sazby má dojít na schůzce vedení Fedu dne 15. března. 

Praktický význam: 

Vyšší sazby možná budou znamenat jistý zásah do cen akcií, ale ten bude patrně jen velmi dočasný. Jinak jde o vítaný návrat k normálu.

 

Mylná očekávání americké centrální banky

Mylná očekávání americké centrální banky

Význam:

Americká centrální banka (Federální rezervní systém neboli krátce Fed) ovšem zdaleka není neomylná instituce. Graf ukazuje předchozí prognózy budoucího vývoje úrokových sazeb. K normalizaci sazeb mělo dojít již někdy v roce 2014. Nedošlo.

Praktický význam: 

Tentokrát ale americká ekonomika působí dojmem, že skutečně překonala následky krize z let 2007-2008. Vyšší sazby budou znamenat konec „krizového režimu“, což již bylo načase.

 

Akcioměr: Americké akcie na „férové“ hodnotě

Akcioměr: Americké akcie na „férové“ hodnotě

Význam:

Akcioměr je unikátní indikátor, který poměřuje ceny akcií nikoli k ziskům nebo k tržbám, ale k objemu peněz v ekonomice. Historicky šlo o nejlepší nástroj pro odhad, zdali trh je levný nebo drahý.

Nyní akcioměr ukazuje, že americké akcie jsou víceméně férově hodnocené. Znamená to možnost překvapení na obě strany. Již nebude platit, že jakékoli zaváhání trhu je nákupní příležitost, protože akcie už nejsou podhodnocené jako v letech 2016, 2015 nebo dokonce 2009.

Praktický význam: 

Vyšší hodnocení akcií znamená větší riziko omylu při investování. Zdaleka se ovšem ještě nejedná o bublinu, jak někteří komentátoři tradičně straší již od června 2009.

 

Akciový index Dow Jones 

Akciový index Dow Jones

Význam:

Někdy stojí za to podívat se na akciový index bez všech úprav, výpočtů a indikátorů – jen tak, prostýma očima. Co vidíme? Velké zotavení po šoku v roce 2008, které trvalo s malými přestávkami několik let. Nyní má index za sebou několik měsíců silného růstu. Bude to znamenat korekci anebo ne? Jednoduše řečeno, nevíme.

Praktický význam:

Pomocí akcioměru lze určit, zda trh je podhodnocený nebo nadhodnocený. Nelze však předpovídat pohyby během nejbližších dní ani týdnů.

16

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: