Ježíšek potěšil držitele dolaru a evropských akcií

Martin Mašát | 6. 1. 2017 | Vstoupit do diskuze

Čas kolem adventu je období klidu a rozjímání. Nicméně investorům se opět zvýšil tlak. Jestli ze stresu či z radosti, je dáno typem pozice, kterou na trzích zaujali. Krásné Vánoce určitě měli ti, kteří věřili akciím a americkému dolaru. Dolar posílil vůči koruně skoro o 2 procenta a například evropské akcie doháněly své celoroční ztráty růstem o 8 procent takříkajíc na poslední chvíli.

V roce 2016 skončily takřka všechny druhy aktiv v plusu. Týká se to jak akciových investic, tak dluhopisových. Šťastnou roku měli investoři, kteří se nezajišťovali do české koruny, protože ta je i nadále uměle oslabována vůči euru a to samo o sobě ztrácelo proti dolaru. Kvalitní strategie a dostatečná diverzifikace u všech Partners fondů byla základem jejich kladného zhodnocení od cca 2% po více jak 9%.

Nová doba: inflace směřuje nahoru, ropa zdražuje a sazby se zvedají

Prosinec zdaleka nebyl tak nudný jak bychom očekávali. V Evropě byly oči upřeny především na Itálii, kde bylo referendum, které mělo umožnit flexibilnější ekonomiku a stabilnější politické prostředí. Bohužel, referendum skončilo odmítnutím změn a Renziho vláda padla. To nepomohlo italským bankám, které v případě kladného referenda očekávaly vstřícnější přístup v jejich trudném životě plném nesplácených úvěru.

Bankovní příběh pokračoval i v Německu, kde to skončilo naštěstí lépe.

Deutsche Bank si totiž dohodla s americkým regulátorem mnohem nižší pokutu, než bylo původně oznámeno. Ono platit 7,2 miliardy dolarů nebo 14 miliard je dost velký rozdíl (cca o 175 miliard korun méně). Podobné vyjednávání čeká ještě britskou Barclays či švýcarskou Credit Suisse.

Konečně volalita

Něco málo volatility přinesla i Evropská centrální banka, která prozatím nijak nekomentuje možné ukončení kvantitativního uvolňování a zmohla se jen na konstatování, že deflace již asi nehrozí. To americká centrální banka FED se letos už podruhé pustila do zvýšení sazeb a to o dalších 25 bazických bodů na sazbu 0,75 %.

Výsledek

Výsledkem je, že dolar i nadále pokračoval v posilování vůči euru, kde není zvyšování sazeb prozatím na pořadu dne. Po-Trumpovské „rally“ na akciích pokračovalo a za poslední rok vzrostly americké akcie skoro o 10 %. Problémy evropských bank (pokuty a nesplácené úvěry) a krize v Itálii se investorům nezdály dostatečně varující, a tak se vrhli na evropské akcie, které celý rok zaostávaly za americkými indexy. Prosincový nárůst indexu EuroStoxx50 o 8 % je vcelku překvapivý a index se tímto krokem dostal v meziročním srovnání aspoň lehce nad nulu.

V Česku vyšlo také jedno zajímavé číslo a to inflace za poslední rok, která zničehonic dosáhla 1,5 %, což překvapilo nejen analytiky, ale také ČNB. Toto číslo je mnohem výše než očekávala a otevírá se tím možnost ukončení intervencí již v 2. čtvrtletí. ČNB sama dobře ví, že čím dříve to bude, tím menší na ní bude tlak ze strany spekulantů a sníží se tím neefektivita a náklady, které intervencemi způsobila.

A nakonec OPEC.

Ten všechny překvapil tím, že se jeho členové i s některými nečleny v určité míře dohodli na omezení nabídky ropy. Cena ropy proto vyletěla výše a nachází se na letošním maximu okolo 55 USD za barel a to se ještě v únoru potácela hluboko pod 30 dolary, což znamená, že nyní je skoro na dvojnásobku oproti 1. čtvrtletí.

Výnosy vybraných 10-ti letých státních dluhopisů za posledních 5 let

 Výnosy vybraných 10 tiletých státních dluhopisů

Nárůst výnosů, který nastal v druhé polovině roku, se v prosinci zastavil. Aktuálně se výnos 10letých německých státních dluhopisů pohybuje kolem 0,18 %, když ještě před pár dny byl kolem 0,40 %. Za růstem cen (poklesem výnosů) dluhopisů stojí zvýšená nejistota v Itálii a laxní přístup ECB k ukončení výkupů státních dluhopisů. Podobný směr jako německé dluhopisy nabraly také české, jejichž výnos klesl k 0,45 %, což zachránilo kladnou výkonnost mnoha dluhopisových fondů. Nicméně, při inflaci kolem 1,5 % lze asi stěží očekávat, že by se i nadále výnosy pohybovaly takto nízko, a proto dluhopisy resp. dluhopisové fondy čeká krušnější období.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Americké akcie byly nejméně volatilním akciovým indexem a přitom dosáhly nejlepšího zhodnocení. Evropské akcie díky prudkému nárůstu ceny v prosinci zachránily rok a jen tak tak se přehouply přes nulu do kladných čísel.

Kurz koruny k dolaru za posledních 5 let

Kurz koruny k dolaru za posledních 5 let

Posílení dolaru, které akcelerovalo po prezidentských volbách, pokračovalo i v prosinci. Za poslední čtvrtletí ztratila česká korunu vůči dolaru skoro 7 %. Aktuálně se kurz koruny k dolaru pohybuje kolem 25,80 CZK/USD, ale v průběhu prosince jsme se již dostali i přes 26 korun za dolar.

Optikou finančních indexů

Optikou finančních indexů

Meziroční čísla krásně ilustrují pozitivní výkonnost takřka všech základních trhů. S jasnou převahou vedou americké akcie. Index českých státních dluhopisů skončil mírně v plusu, protože výnosy se díky politice ČNB ještě dále snížily a v průběhu roku dosáhly na svá globální minima. Ceny ropy se letos, i díky krokům OPEC, zmátořily a nyní se drží nad 50 dolary za barel.

Výhled

Rok 2016 potvrdil, že nikdo si nemůže být ničím jistý, a o to více platí, že správná diverzifikace je základem každé strategie. Vždyť kdo by původně očekával pokles cen ropy pod 30 dolarů, či že dluhopisy ponesou v klidu záporný výnos? Nebo Trumpa prezidentem či Velkou Británii mimo EU? Tyto a další události měly výrazný vliv na ocenění jednotlivých investičních instrumentů v různých obdobích roku. Jak je vidět výše, neprohloupili ti, co vsadili na akcie v USA a na dolar. I nadále je toto naše hlavní sázka.

Rozhodně jsme negativní na dluhopisové trhy, ať už se to týká bezpečných či rizikových dluhopisů, kde očekáváme postupný nárůst výnosů (pokles cen). Co se týče koruny, začíná se nám situace vyjasňovat. ČNB předpokládá ukončení intervencí v polovině roku, ale vyšší inflace a tlak spekulantů ji dle našeho názoru donutí ukončit intervence již ve druhém čtvrtletí. Čím dříve, tím to bude méně bolestné. Koruna by pak mohla nastoupit trend dlouhodobějšího posilování.

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

 Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

Růst akciových trhů, mírná korekce výnosů dluhopisů a posílení dolaru byly hlavními tahouny výkonnosti všech našich nabízených investičních strategií. Nejvíce peníze klientů zhodnotil čistě akciový fond Partners 7 Stars. Také konzervativní fond Partners Universe 6 těžil z tohoto prostředí a jeho celoroční výkonnost je při daných podmínkách excelentní. Všechny naše fondy letos dosáhly kladného zhodnocení od cca 2 % po více jak 9 %.

Děkujeme všem klientům za důvěru a věříme, že rok 2017 bude přinejmenším z investičního pohledu podobně úspěšný jako rok 2016.

 

Autor: Martin Mašát, portfolio manažer, Partners investiční společnost

25

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: