Dolar v nemilosti a čekání na Godota

Martin Mašát | 6. 8. 2017 | Vstoupit do diskuze

Červenec byl jedním z nejklidnějších měsíců za poslední rok. Akciové trhy čekaly na začátek období, kdy budou firmy publikovat nové finanční výsledky a motaly se kolem původních hodnot. Dluhopisy měly za sebou relativně plodný červen, kdy se po spekulacích o chování centrálních bank zvýšily výnosy, a tak v červenci jejich ceny stagnovaly. Pouze dolar pokračoval ve svém svižném oslabování a jen během července oslabil proti koruně skoro o 4 %.

Za poslední měsíc bylo publikováno také několik zajímavých makroekonomických dat a analýz, mezi které patřila určitě nezaměstnanost v EU či analýza vývoje dolaru z pera Mezinárodního měnového fondu. V České republice všichni pro změnu diskutovali, jestli se centrální banka počátkem srpna osmělí a po deseti letech zvýší základní sazbu.

Osmělila se naše centrální banka? O kolik už máme levnější dolary oproti začátku roku? Začnou konečně dluhopisové fondy vydělávat? A propó, víte, že máme nový fond složený čistě z akcií? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-cervenci-2017/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

 

Fond

Červenec

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

+0,2 %

+1,0 %

+2,3 %

Partners Universe 10

-0,9 %

-1,2 %

+2,2 %

Partners Universe 13

-0,9 %

-1,1 %

+2,8 %

Partners 7 Stars

-0,3 %

+0,4 %

+5,9 %

Partners Dividend Selection

-0,2 %*

-0,2 %*

-0,2 %*

*         Fond byl založen 21. 6. 2017.

Naše fondy v průběhu července i přes zvýšenou volatilitu u dluhopisů a nevýrazný růst akcií pouze nepatrně klesly. Důvodem je především otevřená pozice vůči dolaru, který jen za poslední měsíc oslabil o 4 %. Nicméně, tento extrémní posun vidíme jako příležitost k nákupu levnějších amerických aktiv.

V průběhu července byl založen nový čistě akciový fond Partners Dividend Selection, který investuje přímo do jednotlivých akcií. Strategií fondu je výběr akcií s optimální dividendovou politikou, které by měly být více odolné v obdobích krizí a měly by díky svému obchodnímu modelu dodávat stabilnější růst hodnoty.

34

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: