Centrální banky se probouzí

Martin Mašát | 10. 7. 2017 | Vstoupit do diskuze

Máme za sebou červen, který přinesl pro finanční trhy několik zásadních zpráv. Asi nejdůležitější informací je, že se po mnoha letech pomalu probudila evropská a česká centrální banka, a začaly otevřeně hovořit o ukončení svých neotřelých měnových stimulů.

Důvodů je hned několik od relativně vysoké inflace, přes vcelku solidní růst a nízkou nezaměstnanost. To rozhýbalo nejen trhy dluhopisové, ale i měnové, a stranou nezůstaly ani akcie.

Určitý efekt měly také volby ve Francii, které dopadly podle investorů nad očekávání. V USA jsme zase zaznamenali růst sazeb už dokonce nad 1 %, o čemž si v Evropě zatím můžeme nechat zdát, ale co není, může velice rychle přijít k nám.

Co zdražila prostořekost centrálních bank? Jsou konzervativní investoři letos šťastní? Bylo dobré mít doteď korunu či dolar? Jsou levnější dovolené? Toto a mnohem více se dozvíte v pravidelné měsíčním komentáři na stránkách Partners investiční společnosti (http://www.partnersis.cz/media/co-se-deje-na-trzich/vyvoj-financnich-trhu-v-cervnu-2017/).

Výkonnost fondů Partners za poslední rok

 

 

 

 

 

 

 

Fond

Červen

Od počátku roku

Za poslední rok

Partners Universe 6

-0,3 %

+0,9 %

+3,5 %

Partners Universe 10

-1,3 %

-0,3 %

+5,1 %

Partners Universe 13

-1,2 %

-0,2 %

+6,3 %

Partners 7 Stars

-1,1 %

+0,8 %

+10,0 %

Pokles cen dluhopisů a akcií na evropských trzích působil negativně i na naše fondy. Naštěstí byla většina cizoměnových investic zajištěna do české koruny, což fondům zajistilo zisky ze silnější koruny. Zvýšená volatilita na všech hlavních trzích (měnových, dluhopisových a akciových) snížila mírně hodnotu podílových listů, ale dostatečná diverzifikace a zajištění české koruny pokles minimalizovaly a fondy tak zůstaly blízko svým původním hodnotám a poklesly pouze asi o 1 %.

 

48

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: