Malé bezvýznamné plus fondu Partners 7 Stars aneb v čele pelotonu

Martin Mašát | 1. 12. 2016 | Vstoupit do diskuze

Nikdo mi nevymluví, že pokles akciových trhů v lednu a únoru (hlavně vlivem kroků ECB a zpomalení Číny) letošního roku nevyburcoval aspoň pár klientů k dotazům, kam se ztrácejí jejich peníze, když jsme slibovali výkonnost akciového fondu kolem 8-10 procent ročně. Akciové fondy byly přitom v tu dobu o 10 až 15 procent níže než na konci minulého roku.

Odpověď byla jednoduchá. Akcie nejsou běžné účty či termínové vklady a jejich ceny se každý den mění, aby lépe zobrazily jejich reálnou hodnotu. Proto nelze jednoduše předjímat, kde ceny budou za 3 měsíce či za rok. Nikdo to prostě neví. Můžeme vycházet pouze z historických zkušeností a ty ukazují, že dlouhodobý výnos kvalitních akciových indexů (ne jednotlivých firem či zanedbatelné pražské burzy) je kolem oněch 8 až 10 procent. A máme to potvrzeno 180 lety pozorování (platí to i pro posledních 40 let) a to navzdory událostem jako je 1. a 2. světová válka, Velká deprese, ropné šoky, rozpad Beatles, dot-com bublina, finanční krize 2008 či krach Řecka.

Průměrná volatilita akcií je kolem 15 procent (viz wikipedie: směrodatná odchylka, normální rozdělení, 68 procent případů), což znamená, že roční pokles či růst o tyto hodnoty je normální a nevybočuje ze standardního chování akcií. Proto se u akcií doporučuje horizont alespoň 5 let, kde by se již průměrný výnos měl pomalu blížit dlouhodobým hodnotám a krátkodobá volatilita již není tak důležitá. Prostě a jednoduše to bublání akciových trhů nezmění významně dlouhodobý trend.

A jak lednový propad cen vlastně nakonec dopadl? Jak asi, když Velká Británie hlasovala pro „exit“ z Evropské Unie, v Americe vyhrál Trump, v létě jsme se málem uvařili a naše tenistky vyhrály Fed Cup.

Záleželo na strategii fondů, ale opět se ukázalo, že diverzifikace nejen regionálně, ale i sektorově je velice důležitá. Obrázek ukazuje výkonnost akciových fondů v roce 2016. Zobrazeny jsou hlavní akciové fondy nabízené v ČR od regionálně zacílených (Parvest Euro, CSQ akciový, NN český), sektorově zaměřené (ČS Top Stocks) po klasické globálně diverzifikované (Partners 7 Stars, Pioneer akciový).

Některé fondy se ze ztrát ještě nedostaly a jsou hluboko pod nulou (klienti letos v mínusu) a jiné jsou naopak v plusu. Rozdíl mezi nejhorším a nejlepším je 12 procent. Samozřejmě, jak jsem již výše zmínil, z jednoroční či krátkodobé výkonnosti nelze usuzovat na dlouhodobou, ale je to určitě určitým vodítkem pro porovnání fondů.

A kdo je nejlepší? Kdo má tu tyrkysovou?  A kdo navíc nemá vstupní poplatky do fondu?

Fondy 7 Stars

158

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: