Analytici zase na vedlejší koleji

Martin Mašát | 7. 12. 2016 | Vstoupit do diskuze

Listopad přinesl opět zajímavou věc a zdá se a začíná to být přímo pravidlem, že se vyplácí nevěřit analytikům. Po obrovském překvapení v případě Brexitu, kdy zklamaly veškeré modely, průzkumy a analýzy, se objevila další událost, která otevřela oči mnoha investorům. Neježe budoucí prezident USA Donald Trump vytřel oči všem prognostikům a vyhrál nevyhratelné, ale také analytici předvídající následný Armagedon na akciových trzích museli kapitulovat. Ostatně letos už podruhé.

Výsledkem jsou podstatné nárůsty hodnot cen akcií v Americe a více jak pětiprocentní posílení dolaru vůči euru. Naopak, kdo počítal ztráty, jsou akcie rozvíjejících se zemí, které padaly jak kámen. Ceny akcií v Evropě se zase jen tak potácely kolem původních hodnot.

České investory mohl také zaujmout nárůst intervencí České národní banky až na hodnotu 100 miliard korun během jednoho měsíce. Globálně byly zajímavé spekulace, které se ukázaly jako správné, o tom, že by OPEC mohl po mnoha letech omezit těžbu, aby zvýšil ceny ropy. 

Ceny aktiv versus analytici 2:0

Letos se potvrdilo, že analytici nemají patent na předvídání budoucnosti a už vůbec ne na odhadování cen aktiv, ať už akcií, dluhopisů či čehokoliv jiného. Nejenže absolutně zklamali při předpovědích ohledně referenda týkajícího se Brexitu, ale vyhořeli i při odhadu vítěze amerických voleb.

Korunu všemu pak nasadili, když po bedlivých analýzách varovali před poklesem akciových trhů a propadem hodnoty dolaru. Opak byl pravdou. Reální manažeři hodili všechny analýzy do koše a vítězství Trumpa pojali úplně jinak. Jeho ochrana pracovního trhu by mohla zvýšit mzdy a spotřebitelskou poptávku, jeho protekcionistické úvahy zase podpoří domácí firmy a nakonec jeho obrovské infrastrukturní projekty podpoří zaměstnanost. Výsledkem je nárůst cen akcií amerických společností, pokles cen dluhopisů vzhledem k pravděpodobnému růstu inflace a zadlužení a také razantní posílení dolaru.

Akciový index

Celkem pak akciový index S&P 500 vyrostl v listopadu o 3,4 procenta a tento rok je to již skoro o 8 procent výše. Pro investory v české koruně je obrázek ještě příjemnější, protože současně s růstem cen akcií posílil i dolar a to za poslední měsíc o více jak 4 procenta.

Nepříliš výrazně reagovaly akcie v Evropě, které skončily měsíc na podobných úrovních jako na počátku listopadu. Ale tady se za relativní ztrátou skrývají nejistoty ohledně prosincového jednání ECB, opakovaných prezidentských voleb v Rakousku a referenda v Itálii. Již nyní víme, že výsledky nebyly ani dobré ani úplně tragické.

Intervence

Těžkou hlavu musí mít i analytici v ČNB, jejichž odhady inflace jsou již 3 roky daleko od skutečnosti, ale navíc se jim začíná vymykat z ruky velikost intervencí. V současné době, kdy máme před sebou ještě asi půl roku umělého oslabení koruny, roste příliv spekulativních deviz a tím rostou intervence. V říjnu utratila ČNB 100 miliard korun, což může být teprve začátek. Ale i tak je již přes 2 procenta celého českého HDP, které jsou každý měsícnově vytištěné.

Poslední zajímavou zprávou nebo spíše spekulací bylo, že by se OPEC mohl konečně po mnoha letech dohodnout a omezit těžbu ropy. To se nakonec stalo a cena ropy vyletěla skoro o 15 procent výše. To pro nás znamená (v souladu s dražším dolarem) postupný konec levného benzínu.      

Výnosy vybraných 10-ti letých státních dluhopisů za posledních 5 let

 Dluhopisy

Začátek obratu na trhu dlouhodobých dluhopisů je zřetelně vidět počátkem října. Potom, co se německé státní dluhopisy konečně dostaly ze záporných výnosů, pokračuje jejich pohyb směrem vzhůru. Podobně se chovají české státní dluhopisy, proto v současnosti vidíme pokles cen dluhopisových podílových fondů.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

 Finanční indexy

Vítězství Trumpa zamávalo se všemi trhy. Zatímco americké akcie v klidu míří výše a evropské neví, kam dál, tak akcie rozvíjejících se trhů v průběhu listopadu značně ztratily.

Kurz dolaru ke koruně za posledních 5 let

 Kurz koruny k dolaru

Trumpovo zaujetí pro americkou ekonomiku pomohlo také dolaru a ten razantně posílil. Vůči české koruně to bylo více jak o 4 procenta z hodnot kolem 24,50 na 25,50 CZK/USD. 

Optikou finančních indexů

 Finanční index

Letošní smutná statistika evropských trhů nekončí a ani listopad jim zrovna nepomohl. Od počátku roku dosahuje rozdíl amerických a evropských akciových trhů skoro 14 procent. Z tabulky jasně vyplývá zotavení cen ropy ze svých minim z počátku roku. Ač se zdá +33 procent dost, stále jsme hluboko pod polovinou ceny z roku 2014. Další záporný výsledek dluhopisového trhu pomalu ukazuje budoucí trend, kdy na kladné výnosy z dluhopisových investic můžeme pěkných pár měsíců čekat.

Výhled

I nadále neměníme svůj základní strategický výhled, který je negativní vůči dluhopisovým trhům. To je podpořeno (i přes určité zotavení) jejich velmi nízkým výnosem a často dokonce záporným. Dlouhodobě fundamentálně stále vycházejí lépe akcie a to především z rozvinutých zemí, které nejsou exponovány vůči malým lokálním trhům. Ty se mohou dostat ze dne na den na černou listinu investorů.

Co se týče měn, prozatím není nutné zajišťovat cizoměnové pozice do české koruny, protože ČNB vcelku razantně přislíbila pokračování intervencí do konce 1. čtvrtletí 2017. Od toho okamžiku se může stát cokoliv a nikdo neví, jakou trajektorii kurz koruny po tomto datu nabere. Základní možností je posílení, ale je zde i teorie podporující výrazné oslabení měny.

Výkonnost Partners fondů

Fondy Partners

Fond

Listopad

 Od počátku roku 

 Za poslední rok 

Partners Universe 6

-0,1 %

+1,2 %

+0,5 %

Partners Universe 10

+1,1 %

+3,8 %

+0,4 %

Partners Universe 13

+1,7 %

+3,8 %

+0,5 %

Partners 7 Stars

+4,0 %

+6,7 %

+2,1 %


Volatilita akciových trhů byla v rámci našich portfolií vykompenzována rostoucí hodnotou dolaru. Podobně jako pokles cen dluhopisů byl vykryt diverzifikací a včasnou realizací zisků. Proto i v průběhu října byly 3 naše fondy v zisku. Čistě akciový Partners 7 Stars klesl při současné volatilitě pouze minimálně.

Výsledek od počátku roku je pozitivní pro investory do všech rizikových strategií, kterými se řídí naše fondy. Podobně je to s výkonností za posledních 12 měsíců.

Autor: Martin Mašát, portfolio manažer, Partners investiční společnost, a.s.

47

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: