Komentář Martina Mašáta: Výprodej na globálních akciových trzích

Martin Mašát | 29. 8. 2015 | Vstoupit do diskuze

Máme za sebou silnou korekci akciových trhů srovnatelnou s první řeckým bankrotem v roce 2011. Vyspělé akciové trhy spadly během pár dnů o 10 až 15 procent. Menší trhy propadly o více jak 20 procent a například čínští investoři ztratili od května na burze v Šanghaji přes 40 procent hodnoty. Co za poklesem stojí, jedná se o trvalý pokles a šlo poklesu uniknout?

Vezměme to popořadě. Minulý rok svižně rostly akciové trhy v Americe s tím, jak ekonomika USA sice pozvolna, ale robustně rostla. Letos na začátku roku vyskočily evropské akcie skoro o 20 procent (díky spuštění kvantitativního uvolňování). Vytrvalé nárůsty hodnot akcií aktivovaly množství spekulantů, aby nakoupili akcie a svezli se na probíhající růstové vlně. Použití různých úvěrových instrumentů na tyto nákupy nebylo výjimkou.

Že není vše ideální, bylo vidět již během řecké krize. Problémy se splácením dluhů bezvýznamné zemičky zahýbaly nervy investorů a cenami akcií v Evropě. Co se ale dělo od půlky června v Číně, překonalo veškeré odhady analytiků. Šanghajský index 300 nejvýznamnějších akcií ztratil přes 40 procent a vymazal letošní raketové zisky.

 

Po „velké“ řecké krizi dorazila „menší“ krize do Číny.  Pomalejší růst HDP, než je dlouhodobý cíl čínského vedení, donutil začít jejich centrální banku oslabovat měnu s cílem podpořit exportní firmy (podobně jako oslabení české koruny). Zhoršování ekonomické situace vnímali i investoři a ceny akcií v Číně klesaly již od půlky června.

Proč se problémy čínské ekonomiky a akciových trhů rozšířily na investory a trhy po celém světě? Je obecně známo, že diverzifikace je nejlepší nástroj jak se vyhnout neočekávaným rizikům jednotlivých investic/sektorů/firem. Proto globálně diverzifikovaní investoři ztratili během současné korekce jen kolem 10-15 procent. Stejně tak uvažují i špičkoví manažeři velkých globálních firem a tak diverzifikují svojí výrobu či prodej po celém světě. A to je hlavním důvodem proč horší čísla v Číně stáhla akcie zahraničních firem. Je evidentní, že zpomalením v Číně budou trpět firmy, které tam rádi vyváží. Od mobilů od Applu po naší Škodovku z Boleslavi.

Problém je ve velikosti celé čínské ekonomiky (skoro třetina světového HDP) a jejím propojení do mezinárodního obchodu. Pokud Čína nevyrábí (resp. bude méně vyrábět), budou mít zahraniční firmy menší zisky. Pokles poptávky po surovinách má zase své konsekvence na komoditní trhy, které všeobecně trpí již delší dobu. Názorným příkladem je pokles cen kovů či ropy, které se pohybují na mnohaletých minimech, čímž zase trpí země, které komodity dodávají (viz Rusko).

Přiznání, že Čína zpomaluje a není na to připravena (náhlé oslabením juanu, snížení sazeb, regulací akciového trhu), zrychlilo pád akcií během posledního týdne. Ten se rozšířil i na ostatní trhy. Nervozita se rozšířila celosvětově a žádný akciový investor neměl šanci uniknout. Pád urychlily (hlavně v Číně) také houfy malých investorů – nechali se zlákat rekordními výnosy za poslední rok a investovali do akcií často celý svůj majetek či si brali na nákup úvěry. Ti nyní museli své pozice nuceně zavírat a nevýhodné ceny tlačily ještě níže. 

Současný propad akcií je tedy vyústěním mnoha faktorů, kde jako hlavní spouštěč může být zmíněna situace čínské ekonomiky. Že by ale zpomalení růstu Číny pod 7 procent (ze 7,5 procent) mělo způsobit propad akcií vyspělých zemí o 10-20 procent je diskutabilní.

I nadále držíme svoji investiční strategii globálně diverzifikovat portfolia a současnou prudkou korekci bereme jako fundamentálně neopodstatněný propad cen aktiv. Neracionalita propadu je zjevná již při pohledu na vývoj trhů během posledních dnů, kdy se po silných výprodejích akcie zotavily a část ztrát smazaly. Příkladem je index německých akcií DAX, který se ze svých minimálních hodnot ze dne 24.8.2015 zvedl již o více jak 8 procent. Nebo dolar, který z hodnoty 23,10 CZK/USD posílil na 23,82 CZK/USD tj. o více jak 3 procenta.

Současným investorům doporučujeme nepanikařit a dodržet svůj investiční horizont. Potenciální investoři mohou tento propad využít jako příležitost a případně výhodně nakoupit akciové pozice. Dlouhodobě pak nadále preferujeme akciové investice před dluhopisovými, ať již díky extrémně nízkým výnosům, tak i díky krokům centrálních bank a vlád, které se snaží ekonomiky nadále mohutně stimulovat. 

Vývoj Partners fondů v prostředí akciové korekce

Vzhledem k rizikovému profilu jednotlivých Partners fondů je evidentní, že současná všeobecná korekce zasáhla i naše fondy a to s rozdílnou intenzitou. 

Nejmenší rizikovou expozici má konzervativní fond Partners Universe 6, jehož riziková složka činí kolem 10 - 20 procent portfolia. I u něho je však patrná korekce, která je tažena poklesem převážně akciové části. Bohužel, při současných úrovních dluhopisových výnosů nestačily zisky z dluhopisové části tuto ztrátu kompenzovat.

Fond Partners Universe 10 se pohybuje s rizikovou složkou pod 50 procenty portfolia a je u něho vidět vyšší volatilita než u fondu Partners Universe 6. Pro fond Partners Universe 13 je stanovena riziková složka větší než 50 procent portfolia a tedy korekce akcií a high yield dluhopisových fondů zasáhla během posledního týdne s větší razancí. Nicméně, u všech výše zmíněných fondů je korekce omezena diverzifikací, konzervativní složkou a výběrem investic převážně z rozvinutých zemí, což omezilo ztráty.

Fond Partners 7 Stars korigoval své zisky nejvýrazněji i díky jeho stoprocentní expozici vůči akciovým trhům. Proto se není co divit, že za poslední měsíc ztratil na hodnotě asi 10 procent. I přestože se fond fundamentálně vyhýbá menším trhům, tak poklesy cen akcií zasáhly i jeho portfolio.

Pro zajímavost přikládám vývoj akciových indexů zajímavých regionů.

Z krátkého přehledu hlavních aktiv používaných ve finančním sektoru je zřejmé, že v srpnu nebylo moc kam utéci. Mírnější ztráty by mohli mít investoři do zlata, ale vzhledem k dlouhodobému poklesu jeho ceny se jedná spíše o výjimku, která navíc koreluje s poklesem ceny dolaru, což zisky marginalizuje. Ropa v poslední době rychle ztrácí na hodnotě a dále posouvá své minimální hranice.

I přes pozitivní první půlku roku u akcií, ta druhá zchladila všechny, kteří spekulovali na rychlé zbohatnutí bez rizika poklesu cen.  Únikem nebyly ani státní dluhopisy, které jsou se svojí výkonností od počátku roku také v záporném teritoriu.

Aktuální pokles je pro dlouhodobé investory spíše motivem nastoupit do akciových pozic. Vybírat by si měli z rozvinutých zemí a ne riskovat na malých trzích, které v případě náhlých krizí trpí násobně více. Pro krátkodobé spekulanty rady nemáme, protože náhlé výkyvy nálad investorů nelze jednoduše odhadnout, jak se všichni právě přesvědčili. 

45

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: