Den úspěšných podnikatelů aneb Žijeme jen jednou

Zuzana Fendrychová | 28. 11. 2023 | Vstoupit do diskuze

Kdo se 9. listopadu nezúčastnil v Čestlicích na jižním okraji Prahy Dne úspěšných podnikatelů, ten promarnil příležitost, jaká se minimálně rok nebude opakovat. Na jednom místě se sešly špičky domácího byznysu: Simona Kijonková (Zásilkovna, Packeta), Jaroslav Havel (Havel & Partners), Ondřej Fryc (Mall.cz, fond Reflex Capital) či Diana Rádl Rogerová (Deloitte ČR). Ti všichni mluvili o svých zkušenostech s podnikáním v českých podmínkách. „Všichni byli skvělí. Až mi bylo smutno, že to s nimi nebylo delší,“ stálo například v jedné ze zpětných vazeb od účastníků.

Den úspěšných podnikatelů aneb Žijeme jen jednou

Role hlavních moderátorů akce se ujali ředitelka Vzdělávání skupiny Partners Gabriela Kudrnová a zakladatel pojišťovny Simplea a generální ředitel penzijní společnosti Rentea Martin Švec. O důvodu, proč se akce pořádá, mluvila Gabriela Kudrnová i na sociální síti LinkedIn, „Je to velmi důležitá akce, na kterou můžeme pozvat zajímavé externí hosty, byznysmeny a podnikatele, aby předali své znalosti, know-how a zkušenosti našim poradcům. Oni to pak mohou zužitkovat ve svých byznysech.“ 

„Všechno je o vztazích, ve firmě totiž fungují stejně jako v rodině. Prosím vás, držte vztahy na přátelské bázi, snažte se vzájemně podporovat. I když je to těžký, snažte se vyslechnout kolegyni, když má problém. Nechoďte a nepomlouvejte jí, že se chová jako „kráva“. Pomozte jí. Vždyť může mít doma problém, o němž vy nevíte. Přitom je jinak jednou z vašich nejlepších obchodníků. Co jí třeba navrhnout, že donesete společně kytku její nemocné mamince? Zkrátka, snažte se být lidský, protože lidská tvář se vám pak násobně vrátí v love brandu, protože lidi přesně tohle vnímají,“ vzkázala například zakladatelka logistické společnosti Zásilkovna a generální ředitelka holdingu Packeta, jehož obrat vloni přesáhl 6 miliard, Simona Kijonková.

 

Mimochodem, Simona začala podnikat v roce 2008, kdy s kamarádkou založila reklamní agenturu. V roce 2020 se stala členkou Národní ekonomické rady vlády, o rok později byla finalistkou soutěže EY Podnikatel roku 2021. S manželem, také úspěšným podnikatelem, vychovávají tři děti. „Naše děti jsou už puberťáci, k tomu jsem partnerkou mému muži. A pak přicházejí další role, že mám být víc k dispozici studentům na přednáškách a tak dále. A proto se musíte umět obklopovat správnými lidmi, kteří od vás odcloní blbosti a udělají vám předskokany a vám pošlou už jen to podstatné. Já jako manažer se hlavně věnuju práci s lidmi. Protože když se nebudete věnovat lidem, nebudete úspěšní,“ dodala ještě důležitou radu Simona Kijonková. 

Mladí nejsou „tažní“

Jaroslav Havel mluvil krom jiného o tom, jak získat do týmu ty správné lidi, když teprve začínáte. „Na začátku ještě nemáte jméno, konkurence vás i trochu pomlouvá, když zrovna nepatříte mezi oblíbené obory. Takže jen vy sami musíte přesvědčit lidi, protože žádnou značku ještě nemáte vybudovanou. A hlavně musíte pak dodržet to, co slíbíte. My navíc pracovali s tím, že jsme chtěli, aby naši dobří zaměstnanci přivedli další takové, na tom je postavený i náš vnitřní motivační systém. Takže kdyby teď někdo u nás našel třeba mého nástupce, nového člověka na post managing partnera, tak dostane celkem raketu,“ řekl s úsměvem spoluzakladatel veleúspěšné advokátní kanceláře, která dnes zaměstnává přes 250 právníků pracujících pro více než 3 000 komerčních i vládních klientů. 

Při svém rozhovoru s Martinem Švecem a Radimem Prokešem (jedním z majitelů úspěšné VIP poradenské kanceláře) se Jaroslav Havel dotknul i mladé generace: „Současný syn nebo dcera dobře situované americké či evropské rodiny má na střední škole za sebou zahraniční stáž, pak případně přerušené studium vysoký, zná velkou část světa a v 25 letech nastupuje do zaměstnání bez jakéhokoliv tahu na bránu. A to je největší problém. Umí sice spoustu jazyků, viděli svět, umí všechno, mají rozhled i kontakty, ale nemají tah na bránu.“ Což Martin Švec trefně glosoval: „Nejsou tažní, ale chovní.“

Jde o to, jak věci působí

O nejlepší byznysovou radu se hned na začátku svého vstupu podělil spoluzakladatel investičního fondu Reflex Capital Ondřej Fryc, jehož proslavil prodej jednoho z gigantů na poli e-shopů Mall.cz za 6 miliard korun. Mimochodem Ondřej Fryc je jedním z prvních investorů přicházející Partners Banky: „Není důležitý to, jak to je, ale jak to působí.“ Načeš se sálem rozlehl smích. Tohoto rozhovoru se ujal sám spoluzakladatel skupiny Partners Petr Borkovec a na vážnou notu se přešlo, jakmile se začalo mluvit o motivaci, řízení i odvaze, kdy jde opravdu do tuhého: „Z osobní stránky hodně rád cestuju po nepopsaných místech a v Hondurasu jsme se dostali do přestřelky, což bylo trochu nebezpečný. Doteďka si pamatuju ten tlak vzduchu a není to příjemný. Ale dokázali jsme se odtamtud dostat. A z byznysu to byla určitě doba, kdy jsme nasazovali software SAP, a málem jsme zkrachovali. Trochu zeširoka. Byla to doba, kdy jsme už v Mall.cz měli investory a ti nám řekli, že si musíme poradit sami, vlastně nás už odepsali. K tomu padli Lehman Brothers, finanční svět byl v kolapsu. A to byl moment té největší podnikatelské odvahy. Řešili jsme, zda firmu necháme padnout, nebo všechny svoje prostředky hodíme zase do hypoték. Ale to se bavíme opravdu o všech penězích, a to není sranda, když už máte i plně zabezpečit rodinu. U některých dodavatelů jsem totiž musel podepsat osobní směnku, což byla v době, kdy firma prodělává, vážně chvíle odvahy. Teď nevím, zda rozumné odvahy, nebo spíš trošku šílenství? Ale naprosto jsme věřili, že na to máme a ten problém vyčistíme.“

Petr Borkovec pak pokračoval tzv. aha momentem, což pro něj osobně znamená posun od určitého stavu k většímu pochopení, lepšímu osvojení si určité věci. „Můj táta byl automechanik a když mě učil řídit a já párkrát vjel do protisměru, tak jsme oba pochopili, že chemie mezi námi ne úplně funguje. Slíbil jsem, že až budu mít jednou vlastní auto, tak budu řídit velmi opatrně. Moje sebevědomí tehdy dostalo trochu za vyučenou a po pár letech, když jsem řídil ve tmě a na sněhu, tak jsem si uvědomil, že řídím, a to celkem slušně. A měl jsem sám ze sebe radost.“

K procesu učení Ondřej řekl: „Učte se důvěřovat své intuici. Na byznysových školách se učí důvěra k tabulkách, analýzám. Z mého pohledu, kdy jsem potlačoval intuici, protože v tabulkách to vypadalo krásně, tak to byly pak chyby. A platí to i obráceně. Takže jsem se naučil pracovat s tím pocitem v žaludku i v byznysu. Umíme to třeba v partnerských vztazích, kdy je nám někdo sympatický, nebo naopak není. A tento pocit úplně stejně, až překvapivě, funguje taky v byznysu. Alespoň v případě start-upů.“    

Jaký host nejvíce inspiroval účastníky Dne úspěšných podnikatelů?

Rostislav Bošek: Všichni měli neuvěřitelné životní příběhy. Nicméně obě dámy byly velkou inspirací – jak překonávaly životní překážky od dětství, s čím vším se potýkaly, jak je to naopak posílilo. A kdy díky své pokoře k ostatním i sobě samým si obě váží dosažených životních hodnot s prioritou „rodina“. 

Zdeněk Čech: Jaroslav Havel svým postojem, myšlenkami, přístupem a vizí. Jasný tah na branku a cílevědomost. Prostě má vše detailně domyšlené.

Tereza Máčalíková: Simona Kijonková, že i když se člověku zdá, že je úplně na dně, ale má vášeň a ví proč to dělá, tak dokáže obrovské věci.

Kamila Dobešová: Simona svou upřímností a přímostí bez ubližování s touhou povzbudit. Je skvělá, s jakým humorem přijímá těžkosti. Vypíchla bych i trojúhelník vztahy, práce, osobní pohoda. Jaroslav tím, že vyzdvihuje moudrost, morálku, předvídavost, ochranu slabších, vzdělanost a vysoce efektivní spolupráci všech v týmu a také skromnost, o které se nemluví. Celou dobu nahazoval udičku výzvami k přemýšlení, jak navázat spolupráci ve prospěch našich klientů. Ondřej mě zaujal jako tichá voda, co pohne zeměkoulí, pokud to bude potřeba s trefným označením nafoukaného korporátu, co nepozdraví sekretářku a zároveň větou „nenechávej za sebou spálená těla, ale kamarády”. A také doporučením, že máme vizualizovat svoji budoucnost. Diana mě nadchla svým přístupem ke všemu, co se rozhodne dělat, pozitivitou, humorem a neúnavným úsilím nastartovat ženy k úspěchu. Také jejích 5 symbolů denně a doporučení „buď prospěšná a nebuď nevděčná”.

Tomáš Novotný: Simona Kijonková. Díky otázkám to bylo inspirativní a praktické skrz práci s manažery a týmem. Například Jaroslav Havel byl taky skvělej, ale tím, že měl z 90 % prezentaci převážně na promo firmy a jeho právníků, tak si nebylo prakticky co odnést. Křeslo pro hosta by bylo přínosnější.  

 

 

Na prvním místě jsem já

Diana Rádl Rogerová, která přišla do Čech z Kuby ve 12 letech po rozvodu rodičů, byla čtvrtstoletí nedílnou součástí poradenské společnosti Deloitte ČR, kde se vypracovala jak na pozici řídící partnerky pro lokální trh, tak jako Chief Strategic Officer rozhodovala o vývoji společnosti v rámci celé střední Evropy. „Nedám na Deloitte dopustit, ta firma mi umožnila spoustu věcí. Cokoliv, o co jsem si řekla – což je velmi důležité – mi bylo umožněno. Dodneška tu firmu miluju,“ přiznala. V padesáti letech se Diana vydala na novou cestu investování se zaměřením na technologie. Spolupracuje s Pale Fire Capital a je spoluinvestorkou analytické společnosti Semantic Vision, jejíž hlavní službou je upozorňovat na rizika ohrožující nadnárodní dodavatelské řetězce. „Mám v životě jedinou motivaci, chci být šťastná. A tím štěstím myslím možnost užívat si to, co chci. Sebe stavím na první místo, což mi samozřejmě spousta lidí taky vyčítá. Ale stavím sebe samu na první místo z jednoduchého důvodu – když já nebudu šťastná, tak ani lidi kolem mě nebudou šťastní. Když já nebudu spokojená, nebudu umět uspokojit ani lidi kolem sebe. Možná se to jeví jako sobecké, ale mám prostě teorii, ve které přesně v tohle věřím.“

Pro Dianu je velkým tématem i zapojení žen v byznyse: „Ženám jsme ukazovali, kam až mohou růst. Jejich bariéra růstu je často větší, protože ženy mají pocit, že nemají na technické obory. Nebojte se dělat chyby. Jen chtějte vědět, kam vlastně jdete a proč.“ Diana Rádl Rogerová miluje život a chce si ho užívat plnými doušky s rodinou, přáteli i kolegy, což radí i všem, kdo o dobré rady stojí: „Pracovat a pořád jen pracovat je sice hezký, ale já žiju jen jednou.“  

Poděkování za skvělou organizaci patří Janě Nejmanové a Míše Markové, díky nimž byli spokojení hosté i účastníci. Další velký dík patří Martinu Švecovi, který si ve svém nabitém kalendáři udělal čas na moderování. Těšíme se další podobné akce!  

4

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: