Seminář s koučem Janem Procházkou: Návod, jak vítězit nejen v byznysu

Markéta Daxnerová | 12. 9. 2018 | Vstoupit do diskuze

Partner Petr Kroupa uspořádal pro své manažery vzdělávací bombu v podobě semináře se sportovním a mentálním koučem Janem Procházkou. Cílem setkání s účastníkem tří zimních olympiád a dvanácti mistrovství světa v hokeji bylo zejména načerpání inspirace v podobě příběhů a příkladů při budování a vedení týmů.

Seminář s koučem Janem Procházkou: Návod, jak vítězit nejen v byznysu

„Osobně jsem měl možnost se akcí, kde vystupoval pan Procházka několikrát zúčastnit, a musím říci, že mně to hodně obohatilo a příklady a příběhy používám velmi často při školeních a práci s lidmi. Od prvního okamžiku jsem přemýšlel jak to udělat, abych zprostředkoval tento „zážitek“ i svým lidem a jsem moc rád, že se mi to nakonec podařilo,“ vysvětluje Petr Kroupa s tím, že hlavními tématy setkání bylo budování úspěšných týmů, leadership nebo práce s talenty.

Jan Procházka působí mimo jiné jako certifikovaný kouč Mentally Fit Institutu, který vychází z výzkumů a znalostí využívaných při trénování vrcholových sportovců. Klíčovým pojmem je energie a její efektivní využívání na individuální i týmové úrovni. A v byznysu i ve sportu je podle Procházky důležité, aby každý jednotlivec podával maximální výkon a byl lepší než jeho protějšek u konkurence. Rozvoj potenciálu se přitom opírá o čtyři inteligenční roviny – IQ (mentální kapacity, schopnosti, zkušenosti), FQ (fyzická kondice), EQ (emoční rovina, schopnost komunikovat, navazovat vztahy) a vše propojující SQ (smysl, vize, motivace, hodnoty).

Pozor na rodinu a vůli

Zazněla i zajímavá čísla: 80 % energie je v emoční rovině, spánek, strava, apod. dělají jen 20 %. Pokud se podíváme jen na fyzickou rovinu, tak více než 50 % lidí nevyužívá 50 % své fyzické energie. A co je nejdůležitější? „Vůle musí být silnější než dovednosti – nejpodstatnější je tedy spirituální osa,“ říká Jan Procházka a doplňuje, že silný je také efekt prostředí, které má potenciál měnit chování lidí. Své o tom ví například i v NHL nebo NBA, kde při draftech hráčů tráví čas také s jejich rodinami, protože právě prostředí, ze kterého hráč pochází, má významný vliv na to, zda bude či nebude úspěšný.

K tématu prostředí promluvil i profesionální hokejista Tomáš Mojžíš, který byl spolu s Petrem Urbánkem, úspěšným hokejovým a mentálním koučem (spolupracuje například s klubem Sparta Praha), rovněž jedním z řečníků motivačního setkání. Klíčové je podle něj vytvoření interní týmové kultury, pro kterou je zásadní, aby se chtěl tým neustále zlepšovat. Nesmí se přitom jednat o nějaké tlačení na pilu, protože stres dlouhodobě výkon limituje. Ideální je, když se tým koučuje sám.

Synergie sportu a byznysu

A jak se seminář líbil jeho účastníkům? „Zaujaly mě příklady ze sportovního prostředí, které pánové v reálu zažili s týmy a jednotlivci, které koučují. Tyto příklady jsou totiž jednoduše přenositelné do naší každodenní práce s týmem. Stejně tak, jsem si odnesla otázky, které by mě nenapadly a můžou zajímavě okořenit individuální rozhovory např.:  Jak se měří úspěch ve vaší firmě? Obohacující bylo také cvičení na téma, co nám bere a dává energii, které lze opět aplikovat do komunikace s týmem,“ líčí nadšeně Marcela Lesková (M2).

Tomáš Myšák (D1) doplňuje: „Honza Procházka umí velmi detailně popsat atmosféru v dobře fungujícím týmu. A příklady takových týmu, řešení situací, mentální práce s hráči jsou uchopitelné i pro naši práci. Přináší návod na dodávání neustále motivace v klíčových fázích zápasu a celé sezóny, a to i byznysové.“

Tomáši Grossovi (D1) seminář pomohl zejména ve dvou zásadních rovinách. Zaprvé uvědomit si, že pro výkon je nutná energie a tudíž umění s ní pracovat a zadruhé způsob individuální práce s týmem na základě zvládání čtyř inteligenčních rovin. Pasáž o čtyřech směrech rozvoje osobnosti zaujala i Jana Pummera (D1), který si pochvaloval také propojení sportovního prostředí a myšlení s naším byznysem.

Martin Holas (M3) uzavírá: „Byť spoustu věcí, které zazněly, známe, je vždy dobré si je připomenout. Prostě se zastavit, uvědomit si je a zapracovat…“

Zaujal vás přístup Jana Procházky? Chcete vědět více o mentálním koučování na individuální i týmové úrovni nebo třeba o tom, co obnáší být video koučem olympijského hokejového týmu? Máte se na co těšit. V příštím týdnu vám přineseme ochutnávku rozhovoru s Janem Procházkou a na jeho plné znění se můžete těšit v zimním čísle časopisu JsmePartners.

10

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: