Vietnam: Náročný, ale krásný Hot Trip

Partners | 21. 11. 2017 | Vstoupit do diskuze

Nejrůstovější manažeři a ředitelé Partners si na začátku listopadu vychutnali Hot Trip do Vietnamu. A rozhodně stál za to. Dovolená ve Vietnamu je o krásné přírodě, vynikající kuchyni, přívětivých lidech, nedotčených plážích i tyrkysovém moři.

Vietnam: Náročný, ale krásný Hot Trip

Vietnam je velmi rozmanitá země, která se vzhledem ke své délce nachází ve dvou podnebných pásmech – tropický jih se tak výrazně liší od subtropického severu, a to klimatem, přírodou i životními podmínkami – a dokonce i kusem historie.

Jedním z míst, které účastníci tripu navštívili, byl Saigon. Neboli Ho Či Minovo město. Nebylo tomu náhodou. Ačkoliv hlavním městem země je menší a méně „modernizovaná” Hanoj ležící na severu, Saigon, jak zní dřívější název, si zachoval status národního srdce i duše – je centrem zábavy i nakupování, nabízí veškeré možné kulturní vyžití, jaké si jen dokážete představit. Vyhlášené restaurace, bary, noční podniky, tržiště i nákupní centra. To vše jsme během krátké doby poznali. 

vietnam

K nevšedním zážitkům, které jsme měli možnost vychutnat, byla projížďka městem v rikšách. Někteří z nás si dokonce zkusili rikšu i řídit a vyměnit si roli se svým vietnamským vozkou. Protože většina účastníků tripu si nemůže pamatovat, jak se u nás žilo před revolucí, zajímavá byla i  návštěva Válečného muzea s veškerými atributy komunistického vítězství. Muzeum, to nejsou jen zbraně a obrněná vozidla, ale i fotografie válečných zvěrstev, civilních obětí či dětí narozených s vrozenými vadami, které způsobilo užití chemických zbraní americkými vojáky ve vietnamské válce. 

„Všem říkám, že se v Česku máme dobře. Ať lidé, kteří říkají, že dřív jsme se měli lépe, začnou cestovat a mohou to srovnat podobně jako my Vietnamu,“ komentuje zážitky nejen z Válečného muzea nový Director Ladislav Šabo.

Mnohem mírumilovnější byla prohlídka čínské čtvrti a prohlídka starého buddhistického chrámu. Někteří se vydali na návštěvu nejokázalejší saigonské pagody, kterou postavili příslušníci kantonské komunity – Pagody Nefritového císaře. 

mekong

Dalším zastavením v pestrém programu, byla řeka Mekong a její delta. Vyniká svou bezprostřední úrodností, díky které se jí říká obilnice Vietnamu. Mekong dosahuje úctyhodné délky 4500 km a pramení na Tibetské náhorní plošině. Protéká Tibetem, Indií, Thajskem, Kambodžou a Vietnamem, svou cestu pak ukončuje v Jihočínském moři. Součástí delty jsou specifické vietnamské domy na kůlech, které připomínají netradiční domy v Benátkách. Protože jsme chtěli poznat zdejší život co nejblíže místním lidem, vypravili jsme se prozkoumat deltu na kolech a kánoích. Příroda byla okouzlující, lidé skromní a velmi přátelští, místní jídlo skvělé.

Návštěva Nefritového ostrova - Phu Quoc

Cesta ze Saigonu na Nefritový ostrov trvá 50 minut. Letadlo hladce dosedá na malém místním letišti a máme tak trochu pocit, že jsme se ocitli v karibském ráji, ostrov ale býval krutým vězením.  Američané, kteří zde založili zajatecký tábor mu říkali „Kokosové vězení“. Jeden čas zde věznili až 40 tisíc příslušníků Vietcongu. 

phu cong

Dnes je Phu Quoc však luxusním místem pro odpočinek těch, kdo se chtějí vyhnout davům na plážích.  Stylové a luxusní resorty a téměř liduprázdné pláže jsou pro útěk před realitou ideálním místem. Ostrov leží v Thajském zálivu, ze kterého to ale člověk má nejblíže do Kambodže. K jejímu pobřeží je to po mořských vlnách jen pár kilometrů.  Na západním pobřeží ostrova leží pláž Cua Can, téměř opuštěná s minimem lidí, kteří na ní chytají bronz. Zde se rozkládá luxusní resort Novotel, který účastníky tripu dva dny hostil. Nikdo se tu nepřekřikuje, neobtěžují vás plážoví prodavači, jediný zvuk, a to jen velmi slabý, vydává klidné moře, které v pravidelných intervalech mírným vlněním omývá bílý písek.

Chcete vědět více? Začtěte se do článku, který vyjde v zimním čísle časopisu JsmePartners.

5

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: