Mezinárodní konference EFPA: Tradice v novém formátu

Lucie Weissová | 25. 9. 2017 | Vstoupit do diskuze

Již pošesté se konala konference EFPA, která sdružuje ty nejlepší z oboru finančního poradenství. Letos ale v trochu jiném kabátě, čemuž odpovídá i název: VI. mezinárodní konference EFPA Česká republika 2.1. Ptáte se, co znamená to „2.1“?

V Clarion Congress Hotelu Praha bylo ve středu 20. 9. poměrně rušno. Ze všech koutů Česka se tam sjelo na 300 účastníků, převážně finančních poradců, kteří se honosí titulem EFA, a tím se řadí mezi profesionály v oboru.

6. ročník s přívlastkem 2.1 vyjadřuje, že konference vstoupila do nové éry v lepší a zajímavější verzi. A skutečně! Letošní konference byla nejen nabitá, co se programu týká, ale nabrala i sociální rozměr. Za každého návštěvníka putovalo 50 korun na Projekt Šance.

Úvodního slova se ujala prezidentka EFPA ČR Marta Gellová, která se členy rady hovořila o světových novinkách i o zemi OZ (odborných zkoušek). Michal Šrubař mj. připomněl, že EFPA získala akreditaci certifikátu EFP (European Financial Planner), což ocenila většina poradců. „Certifikát EFP je dalším významným krokem, jak prohloubit a rozšířit své znalosti. A samozřejmě velká prestiž,“ zhodnotil Vladimír Weiss, EFA poradce. 

Od finančního plánování k robotizaci

Dále vystoupilo 6 zahraničních řečníků (z Německa, JAR, VB, Holandska, Rakouska i Slovenska), takže kromě načerpání mezinárodních poznatků, si všichni mohli prověřit i jazykové dovednosti. V rámci bloku Zkušenosti zahraničních kolegů mluvili na téma Od finančního poradenství k plánování. S přítomnými se podělili i o to, jak se pracuje s klienty právě v jejich zemi a zdá se, že přístup zahraničních kolegů se příliš neliší od toho českého. 

Po smršti informací přišlo na řadu občerstvení, po němž následovala další bomba (tentokrát nekalorická) v podobě prezentace Vladimíra Pikory z Next Finance. Vladimír se věnoval Čtvrté průmyslové revoluci a budoucnosti finančního sektoru, konkrétně třeba robotizaci. V jeho přednášce např. zaznělo, že rutinní činnosti v budoucnu zvládne obstarat stroj, čímž sice ubyde pracovních míst, ale zároveň se lidem otevře prostor pro kreativitu a nové pozice. 

Workshopy, energická diskuze i tombola  

Po vydatném obědě na návštěvníky čekalo 8 odborných workshopů probíhajících paralelně ve 2 sálech. Probíraly se alternativní investice, servisní poradenství i budoucnost finančního trhu. Workshopy si připravili např. Brandon Zietsman z PortfolioMetrix, Richard Siuda (Conseq) nebo Lukáš Kaplan z EUCS se Zdeňkem Slukou (Broker Trust).

V panelové diskuzi se debatovalo o Portfoliu služeb finančního poradce 2.1 např. s Vítem Mikoláškem či Jiřím Patákem. A opět došlo na roboty a moderní technologie, které sice poradcům budou oporou, ale vytlačit je rozhodně nemohou. Konferenci uzavřel Emanuele Carluccio, místopředseda EFPA Europe.

EFA poradce Jiří Kubík, který se na programu konference podílel, řekl: „Tento ročník předčil všechny ostatní. Díky workshopům a zahraničním hostům si každý vybral, co ho nejvíce zajímá. Pevně věřím, že se EFPA konference bude zlepšovat i v příštích letech.“

Po oficiálním programu následoval společenský večer, kde si přítomní mohli vyměňovat „know-how“, dělit se o své zážitky z praxe a taky vyhrát v tombole. Už teď jsme zvědaví na 7. ročník!

9

Komentáře

Celkem 0 komentářů v diskuzi

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Open seminář Bořivoje Beránka

Máte zájem o seminář: